Bij Indonesisch eten denk je misschien automatisch aan een rijsttafel, maar East-West Seed en Enza Zaden hebben serieuze plannen om de Indonesische aardappelsector te ontwikkelen. EWINDO is de Indonesische joint venture van East-West Seed en Enza Zaden, en levert groentezaden die zijn afgestemd op het klimaat en de teeltcondities van miljoenen boeren in Indonesië. Het bedrijf kondigde vandaag aan de krachten te bundelen met de Indonesische Salim Group in het streven naar een duurzame, betere productieketen voor aardappelen. Salim Group is een groot conglomeraat van o.a. agrifood bedrijven.

In het bijzijn van president Joko Widodo van Indonesië tekenden beide partijen vandaag een ‘Memorandum of Understanding’ in Den Haag. De bedrijven gaan samenwerken in een haalbaarheidsstudie en selectie van aardappelrassen voor zowel de Indonesische versmarkt als de verwerkende industrie. Gezamenlijk doel is om de aardappelproductie te verhogen en een ‘brand’ te ontwikkelen voor topkwaliteit aardappelen voor culinair gebruik.

Tot nu toe houden Indonesische aardappelboeren met moeite het hoofd boven water. Sinds de import van een partij die besmet was met schadelijke nematoden, hebben ze gebrek aan goed pootgoed. Opbrengsten zijn sinds 2003 gedaald met 60%. Als gevolg van de lage productiviteit zijn consumentenprijzen hoog, en is de consumptie laag.

Andere partners in deze samenwerking zijn de Nederlandse aardappelveredelaar HZPC Potatoes en de Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture.

Lees het hele persbericht op SeedQuest