Wat doet Seed Valley?


Wie grensverleggende groene high tech van dichtbij wil zien, moet eens bij een plantenveredelingsbedrijf of zaadtechnologiebedrijf komen kijken. Maak kennis 'Seed Valley', het mondiale middelpunt van groene genetica.

Je staat er niet dagelijks bij stil maar de tomaat, sla of broccoli die je vandaag eet, is genetisch niet dezelfde die 5 jaar geleden op je bord lag. Voortdurende resistentieveredeling is nodig om te voorkomen dat oogsten ten prooi vallen aan snel muterende ziekteverwekkers. En om aan de wereldwijd stijgende vraag naar voedsel te voldoen, moet de opbrengst van land- en tuinbouwgewassen flink omhoog. Dat kan door plantenrassen te ontwikkelen die simpelweg meer kilo's per hectare opleveren, maar ook door rassen te ontwikkelen die zelfs onder extreme weersomstandigheden of bij hoge zoutconcentraties productief zijn. Belangrijke researchthema's waaraan veredelingsbedrijven werken.

Vroeger was plantenveredeling een kwestie van kruisingen maken van ouderlijnen met gewenste eigenschappen, vervolgens de beste nakomelingen selecteren en daarvan het zaad verkopen. Tegenwoordig is veredeling high tech, waarbij moleculaire merkertechnologie wordt ingezet om in een vroeg ontwikkelingsstadium te selecteren op aanwezigheid van gewenste erfelijke eigenschappen. Het gebruik van weefselkweekmethoden om planten te vermeerderen of om 'onvruchtbare' oudercombinaties te omzeilen is standaardprocedure geworden. Uitgekiende zaadtechnologie wordt ontwikkeld om zaailingen te beschermen tegen ziekteverwekkende schimmels en bacteriën.

Dat vergt multidisciplinaire R&D afdelingen waarin specialisten op het gebied van genetica, plantenfysiologie, cel- en weefselkweek, plantenziektekunde, moleculaire biologie, biochemie, statistiek en zaadtechnologie in teamverband werken aan nieuwe rassen. Variëteiten die hogere opbrengsten geven, beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, optimaal groeien onder specifieke klimaatomstandigheden, mooiere bloemen geven of beter smaken.