In #deweekvan kijken we een week mee in de agenda van young professionals in Seed Valley.

Björn is bedrijfsleider van de proeftuinen bij Bejo Nederland. Samen met zijn team teelt hij gewassen in opdracht van veredeling en research. Ze werken op 100 hectare land (=100 voetbalvelden!) en voeren meer dan 475 proeven uit. De natuur bepaalt hun werkritme: de zomer is hoogseizoen en daarom werken ze soms tot 21:00 uur! Bekijk hier de week van Björn.

Maandag – 07:00 uur 
Goedemorgen! Mijn werkdag begint altijd om 7 uur. Ik start vandaag op het proefveld: we gaan de grond bewerken voor een goed zaaibed. Onze trekker is voorzien van een freesmachine, deze slaat met ronddraaiende messen harde kluiten kapot. Zo is de grond zacht en kan er makkelijk gezaaid of geplant worden. De trekker rijdt op GPS, deze rijdt dus recht en op de juiste werkbreedte. Grond bewerken is een zware klus, dit doen we met de grootste trekker in ons machinepark.

  
Maandag – 11:00 uur 
Veredeling wil een proef uitzetten voor kool, dus daar gaan we mee aan de slag. Mijn collega’s staan op de plantmachine om de plantjes te verdelen over de potjes. De machine plaatst deze op de juiste diepte en afstand, in de grond. De koolplantjes worden per 10 geplant, zo kan de veredelaar de planten goed met elkaar vergelijken. Op 1 hectare (=1 voetbalveld) planten we ongeveer 50.000 koolplantjes!

Dinsdag – 13:00 uur 
Zie je die heuvels op het land? In deze ‘ruggen’ worden wortelzaden gezaaid ? Het is belangrijk dat de ruggen hoog genoeg zijn, want wortelen worden soms langer dan 35 cm. Er worden meerdere soorten wortelen geplant, dus de medewerkers werken erg nauwkeurig. Na een middag zaaien staan hier 1 miljoen wortelen.

Dinsdag – 20:30 uur 
Soms gaan we ook ‘s avonds aan de slag. Als alle planten zijn geplant gaan we deze beregenen. Dit geeft een boost aan de groei. De machine kan in één keer twee hectare tegelijk water geven. Dit doen we zoveel mogelijk in de avond, zodat er minder water verdampt door de zon. Kleine proeven krijgen water via andere sproeiers.

 

 

 

 

 

 

 


Woensdag – 08:00 uur 

Het is windstil vandaag, dus gaan we aan de slag met rode bieten. Bij sterke wind waaien de zaden alle kanten op. Veel dingen gebeuren met machines, maar sommige dingen doen we ook met de hand. Mijn collega’s en ik hebben van te voren het veld uitgemeten en gemarkeerd met stokken. Zo krijgt de proef een bepaalde layout, dit helpt veredeling bij de beoordeling. Er wordt hier gezaaid met een handzaaimachine en we doen dit samen met 16 collega’s.

Woensdag – 11:00 uur 
In de ochtend praat ik ook vaak bij met mijn collega’s en loop ik de werkzaamheden van het team na. We hebben selderij geplant en samen met de voorman controleer ik de kwaliteit van de planten en de plantafstand, en hebben we overleg over hoe het werk verloopt. Zo blijf ik continu op de hoogte en kan ik bijsturen waar nodig: soms met kennis en soms met extra collega’s.


Donderdag – 10:00 uur 

Mest is essentieel voor de groei van de planten. Bemesten doen we ook machinaal. De trekker is GPS-gestuurd en de kunstmeststrooier werkt ook geautomatiseerd. Op deze manier wordt er overal evenveel mest verspreid en beland niks in de sloot of de rand.

 

 

 

 

 

 

 


Donderdag – 14:00 uur

Ondanks dat we een groot team hebben, kunnen we niet alles zelf doen. We werken samen met een loonwerker, dus ik bel alvast om het werk van volgende week door te nemen. Daarnaast bel ik met een leverancier over het onderhoud en de keuring van één van onze trekkers. Het is belangrijk dat het machinepark up-to-date blijft. Zo komt er geen vertraging in onze werkzaamheden.

 

 

 

 

 

 

 


Vrijdag – 09:00 uur 

Vandaag werk ik een ochtend op kantoor. Ik ga aan de slag met de personeelsplanning van volgende week. Zomer is voor ons het hoogseizoen, dus worden alle 35 collega’s ingezet. De jongste in mijn team is 18, de oudste is bijna 66. Op de tweede foto zie je een weerstation. Deze geeft 7 dagen in de week elk uur door hoeveel vocht er in de grond zit en hoe hard de planten groeien. Op basis van deze data weten we waar we moeten sproeien, maar ook hoeveel we moeten sproeien.

 

 

 

 

 

 

 


Vrijdag – 13:00 uur 

Maandag hebben we de kool geplant en beregend, vandaag gaan we schoffelen. Het onkruid halen we weg met een schoffelmachine. Deze hangt achter de trekker en verwijdert 5m2 aan onkruid per keer. Ook handig: doordat we de bovenlaag van de grond wat loshalen kunnen zuurstof en water beter toetreden tot de wortels. Zo hebben ze alle ruimte om verder te groeien.

 

 

 

 

 

 

 


Vrijdag – 16:30 uur 

Op het veld leven we vooral per week ?, maar ik ben ook zeker bezig met een meerjaren plan. Samen met mijn collega’s en leidinggevenden overleggen we regelmatig over de strategische personeelsplanning. Hierin bekijken we hoeveel mensen en materiaal we in de komende jaren nodig hebben.

Samen leveren we een belangrijke bijdrage aan de beschikbaarheid van gezonde voeding en kleurige bloemen. We staan continu voor nieuwe uitdagingen en ik werk mee aan oplossingen. Wat ga jij doen?

Vacatures en Stages

 

Meer #deweekvan lezen? Lees hier de verhalen van andere Seed Valley collega’s.