Tijdens de Giro d’Italia van 1988, daags na zijn glorieuze etappe in de besneeuwde beklimming van de Gavia, vergat mijn broer Erik om tijdig te eten. Hij verloor tijd en verspeelde het klassement. Stilgevallen omdat hij – zoals dat in wielertermen heet – een hongerklop kreeg. Ik vraag me af: lopen we wereldwijd kans op een hongerklop? Of hebben we geen zorgen? De velden staan immers vol bloemkool, de kassen vol met tomaten. 

JW Breukink (foto © Koen Suyk)Een recent rapport over klimaatverandering laat me niet los. Experts van de VN trekken onheilspellende conclusies over de relatie tussen klimaatverandering en voedselzekerheid. Stijgende voedselprijzen veroorzaken politieke instabiliteit en gewapende conflicten. Global Warming gaat dus niet alleen over smeltende ijskappen maar komt rechtstreeks bij mensen op hun bord.

Voor duurzame voedselzekerheid hebben we groei van agrarische productiviteit nodig. Die groei vertraagt als gevolg van opwarming. Hittestress en droogtestress bij planten zorgt dat de opbrengst achteruit holt. Bij een stijging met een graad of drie, vier krijgt de wereld honger.

Verdere opwarming voorkomen we door minder CO2-uitstoot en de omschakeling naar schone energie. Met plantenwetenschap benaderen we het probleem van de andere kant: we maken voedselgewassen beter bestand tegen het veranderende klimaat. Onze band met Wageningen en onze Westfriese achtergrond komen daarin goed van pas.

Neem bijvoorbeeld bloemkool, een typisch Westfries gewas, dat zich niet goed ontwikkelt bij hitte. Tuinders weten dat temperatuurschommelingen tijdens de teelt het lastig maken om te plannen en constante kwaliteit te leveren. Veredelaars in Seed Valley werken daarom aan het ontrafelen van het mechanisme achter die gevoeligheid. Van die kennis profiteren we niet alleen in Westfriesland maar ook in India, waar bloemkool dagelijks voedsel is van honderden miljoenen Indiërs. Met gerichte programma’s veredelen we hier nieuwe rassen die goed gedijen onder subtropische en zelfs tropische omstandigheden.

Met Nederlandse kennis en innovatie kan overal ter wereld meer worden geproduceerd met minder gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en water. Zo dragen we rechtstreeks bij aan duurzame voedselzekerheid. Wereldkampioen duurzame voedselproductie op de vierkante meter, dat zijn we. Alleen als we onze groene innovatie blijven stimuleren en wereldwijd inzetten, kunnen we leren van wat Erik verkeerd deed, en voorkomen we een wereldwijde hongerklop.

JanWillem Breukink
Voorzitter stichting Seed Valley

Deze column verscheen eerder in huis-aan-huiskrant Agrarisch West-Friesland
foto: © Koen Suyk