Els: “Frustrerend, bloeiende uienplanten en geen bij in het veld!”

 

Els ten Dam (23)

Stage bij: Enza Zaden Australië september 2011 – februari 2012
Opleiding: WUR Wageningen, Plantenwetenschappen
Stageopdracht: onderzoek naar verbetering zaadproductie van uien
Leermoment: “Ik zie het probleem nu met eigen ogen, dus ik hoop dat het onderzoek ons een stapje dichterbij brengt.”
Steekwoorden: actief, enthousiast, sportief, nieuwsgierig
Typisch Els: “Je wilt zo graag direct iets doen om het aantal bestuivingen te verbeteren.”

Studie
“Ik heb gekozen voor de specialisatie Tuinbouw. Naast de vakken die daarbij horen, heb ik ook veel interesse in andere onderwerpen die met planten te maken hebben: akkerbouw, veredeling, ziekten, insecten etc. Ik zit nu in mijn vijfde – en laatste – studiejaar en had me voorgenomen eerst mijn stage te lopen, om ook mijn Engels te verbeteren en dit te kunnen toepassen bij mijn afstudeeronderzoek.”

Een ui?!
Via mijn studievereniging kwam ik de vacature tegen van Enza Zaden. Dit bedrijf houdt zich bezig met de veredeling van veel verschillende groentegewassen en heeft vestigingen over de hele wereld. Daarbij houdt het zich ook bezig met zaadproductie. Eén van de te veredelen en te produceren gewassen is de ui. Jazeker: de ui! Maar geloof me: uien zijn interessant, want in de hele wereld worden ze gegeten. GA maar bij jezelf na! Om uienzaad te verkrijgen, dienen uien bestoven te worden door bijen. Alleen: bijen zijn niet dol op ui. Daarom wordt onderzocht waarom dit is en of er mogelijkheden zijn voor verbetering. De grootste uiveredelingsafdeling van Enza Zaden is gevestigd in Australië. En voilà, daar ben ik op dit moment.”

Down under
Superlandschap, alle ruimte, aardige mensen en een heel interessant project. Ik woon in Narromine, een klein dorpje (3.000 inwoners) op een uur vliegen van Sydney richting het binnenland, ofwel: de outback. Wel wennen hoor: ze rijden hier links, drinken regenwater en de stukken vlees zijn enorm. De collega’s van Enza hebben ervoor gezorgd dat ik in een leuk huisje zit en heb een leenauto zodat ik overal kan komen. Ik geniet echt iedere dag, als we naar de 12 verschillende uivelden rijden door het prachtige landschap. Ik heb kangoeroes, hagedissen, felgekleurde vogels en slangen gezien. In mijn vrije tijd ga ik ook op pad om het Australische leven en de natuur te ontdekken.”

Bestuiving
“Mijn onderzoek betreft de bestuiving door bijen, waartoe we een aantal experimenten uitvoeren. Hierbij meten we oa de bijactiviteit door ze te tellen in de verschillende uivelden. Zo kunnen we uitkomsten met elkaar vergelijken. ”

Frustratie
“Negen van de 12 uienvelden staan in bloei en de bijenkorven zijn in de velden geplaatst. Dus dat betekent heel veel bijen tellen en andere metingen verrichten. Het is frustrerend dat de uienplanten geweldig in bloei staan en tegelijkertijd bijna geen bij in het veld te vinden. Ik heb al vele dagen zitten tellen in het veld. Je wilt zo graag direct iets doen, maar jammer genoeg is nog niet bekend waarom bijen zo weinig op uien vliegen. Volgens sommigen is de bijactiviteit de slechtste in 20 jaar. Als dit niet snel verandert, komt het de zaadopbrengst niet ten goede.”