Jan-willem – Alle monden voeden

Statusupdate:

  • Opleiding: Toegepaste Biologie (CAH Vilentum Almere)
  • Stage: Bakker Brothers
  • Stageonderwerp: Kruisingsmogelijkheden tomaat

 

Jan-Willem Konieczek (22) volgt de HBO-studie Toegepaste Biologie (Almere) in de richting Plantveredeling. Zijn stage in het derde jaar doet hij bij Bakker Brothers: “Gewassen intrigeren mij en hier heb ik de kans van dichtbij te zien hoe je tot een nieuw ras kunt komen.”

Maatschappelijk Verantwoord Studeren

Jan-Willem: “Mijn  studie is heel breed. Er zijn drie takken – Plant, Dier en Natuur – waarmee je vele kanten op kunt. Van plantveredeling tot natuur- en waterbeheer, maar ook epidemiologie en ecologie zijn mogelijke richtingen. Wat voor mij ook meetelt, is het feit dat er toekomst in zit: voor mij qua werk, maar ook maatschappelijk gezien. We leven met steeds meer mensen op deze planeet en al die monden moeten toch worden gevoed. Als je door middel van onderzoek en/of veredeling tot een verbeterd ras kunt komen qua gewassen, zou dat mooi zijn. Ik vind het in elk geval een heel boeiende studie.”

Zaad naar Zuid-Afrika

Jan-Willem: “Sinds mei 2013 loop ik mijn binnenlandse stage bij Bakker Brothers. Seed Valley heeft deze plek voor me gevonden en ik heb het erg naar mijn zin. Ik had voor mezelf bedacht wat ik nu echt leuk vind. Bij dit bedrijf wordt (onderzoek gedaan naar) en veredeld in tomaat, paprika, aubergine en peper, wortel en bonen. ‘Dat wil ik zien!’dacht ik. En nu werk ik hier 40 uur per week. Vanuit school is gevraagd of er bij Bakker Brothers een project gestart kon worden dat door mij als individuele stageopdracht kon worden ingevuld. Dat was er: ik doe onderzoek naar kruisingsmogelijkheden van een tomaat. Het resultaat van een kruising tussen een resistente tomaat en een ‘gewone’ tomaat. De hele cyclus heb ik tot nu toe meegemaakt, van het zaaien tot en met het oogsten. Het zaad wordt nu weer geoogst en gaat naar Zuid-Afrika waar het verder wordt onderzocht en opnieuw gezaaid voor de veredeling en selectie. Hopelijk kan ik daar nog gaan kijken, misschien met mijn buitenlandse stage, want ik zou graag weten wat eruit komt. Dit hele project is mijn kindje.”

‘Waar ben ik mee bezig?!

’Jan-Willem: “Het leuke van een wat kleiner bedrijf als dit, is dat je alle schakels heel goed kunt zien en meemaken. Het is leerzaam en veelzijdig en dat ervaar ik als heel fijn. Voordat ik begon, wist ik niet veel over de achtgrond van tomaten en het kruisen ervan. ‘Waar ben ik mee bezig’, dacht ik dan. Maar het is me steeds duidelijker geworden, je krijgt hier de ruimte om te leren. Dit neem ik in mijn volgende stage en tijdens de rest van mijn studie mee.”

Puzzelen voor resultaat

Jan-Willem: “Deze stage heeft me alleen maar gesterkt in mijn keuze voor de specialisatie Plant. Ik vind veredeling interessant, het is echt precisiewerk en een kunst om de puzzel te vervolmaken en dus een goede genencombinatie maken. Overigens houdt dit bedrijf zich niet bezig met genetische manipulatie, maar met selectie. Veredeling is steeds meer een hightech vak aan het worden. Het idee van ‘vieze vingers in de klei’ is niet meer en de sector trekt steeds meer HBO-en WO-studenten. Het is een internationaal georiënteerd beroep, dus veel reizen hoort er ook bij. Daar kijk ik ook naar uit. Maar ik zou in de toekomst ook onderzoek willen doen naar de plant zelf: kijken naar de inhoudsstoffen, ideale omstandigheden en licht bijvoorbeeld. Eén ding is zeker: ik voel me in deze materie helemaal thuis.”