Statusupdate:
– Opleiding: Master Plant Sciences (specialisatie: Crop Sciences).
– Stage: vier maanden bij East West Seed, Lipa city op de Filippijnen.
– Onderwerp: bemestingsonderzoek voor tomaten met verschillende gradaties in fosfortoediening. Wat is de invloed daarvan op opbrengst en groei? Zijn er voorspellende factoren en is er ook daadwerkelijk verschil tussen de variëteiten?
– Extra: interviewen van boeren (groentekwekers) over hun bemestingspraktijken, met de nadruk op fosfor.
Jasper vertrekt in november 2011 naar de Filippijnen om er mee te lopen in veredelingsbedrijf East West Seed. Zijn stageonderzoek richt zich op bemesting van tomatenplanten. Bovendien: “Voor langere tijd in een andere cultuur verblijven, en dan niet alleen als toerist, spreekt me aan. In 2010 heb ik een reis naar Thailand gemaakt, Zuidoost-Azië vind ik een bijzonder gebied.”
“East West Seed is gespecialiseerd in Zuidoost-Azië en de tropen, bovendien kwam het bedrijf zelf met dit onderzoeksonderwerp aan. Dat sloot aan bij mijn interesses, waardoor mijn enthousiasme alleen maar werd aangewakkerd. Een persoonlijk doel is ook te ervaren welke beroepsmogelijkheden en -richtingen er zijn in de veredeling. Dat gaat lukken: ik zie steeds meer bevestigd wat ik wil. Op de Filippijnen spreekt bovendien een vrij groot deel van de bevolking Engels, en dat maakt het makkelijker om contacten te leggen met de lokale bevolking, met ze op te trekken en de cultuur beter te leren kennen.”
Lees hier updates van Jaspers blog:
“Touchdown op de Filippijnen en meteen aan de slag. Rondje bedrijf gedaan. Ik woon hier op steenworp afstand van de stad. Nu al twee keer op stap geweest met collega’s. Laat én gezellig. Dat wordt nog wat…!”
“Bezig met de voorbereidingen van mijn proef; volgende week plantjes de grond in. Spannend.”
“Mijn proef is van start; wel veel te laat want de potten waren niet op tijd aanwezig! Verder rustig. Ik loop op verschillende afdelingen mee en zie zo hoe het eraan toe gaat in een veredelingsbedrijf. Hier en daar help ik een handje mee. Heb het goed naar mijn zin hier. Ik doe veel met collega’s samen en er staan meerdere reizen gepland.”
“Net terug van een tiendaagse reis met Product Development (PDS) naar het noorden. Wat een prachtig landschap. We willen meer weten over de bemestingspraktijk van boeren en dan vooral met betrekking tot de invloed van fosfor. Een superervaring om met boeren te praten. Hun kennis is beperkt, maar leuk om te zien hoe ze het doen allemaal.”
“In het noorden heb je verschillende regio’s, met in sommige veel rijstteelt en in andere gebieden veel bergen. Ik verbleef hier bij een collega van me. Hij woont met vrouw en kinderen in bij zijn schoonouders. Net zoals zijn schoonzussen en broers inclusief aanhang en kinderen. Enorm gastvrij en ook superleuk om alle verhalen te horen. Ik word inmiddels ‘oom’ genoemd door de kinderen.”
“Picture: het handelscentrum. Allemaal boeren die met overbeladen wagens over gevaarlijke bergwegen hier naartoe racen. Staan ze vervolgens in de rij met alle andere wagens vol kool te wachten tot ze aan de beurt zijn.”
“Sprekend voorbeeld van een professor: ondanks lagere vruchtbaarheid door (over)bemesting blijven boeren hetzelfde doen als altijd. Waarom? Omdat het vroeger wel werkte. Right. Zelfs als je vraagt of ze meer zouden bemesten als dat kon, zouden ze het nóg doen. Hoezo eigenwijs?! De oplossing voor een hogere opbrengst zit ‘m in voor een deel in goede voorlichting is mijn idee.”
“Kom ik terug uit het noorden, zijn een deel van mijn goede planten verwelkt. Grond was dus niet goed steriel. Een deel was al afgeschreven (gingen ze hier gewoon door met water geven en spuiten – LOL), maar ook de grote potten laten het deels afweten. Mijn planten zijn kleiner dan die op andere velden! Met nog kleinere tomaatjes ook.” Nu gaat mijn onderzoek dus niet alleen meer over bemesting, maar ook over ziekte en herstel. Zal me een analyse worden. Maar hé, ik heb een paar manieren bedacht om toch de verschillen aan te tonen. Moet het ermee doen en maak er het beste van.”
“Over een paar dagen vlieg ik naar het zuiden om verschillende trials te bezoeken en ik ga weer boeren interviewen.”
“Het zuiden: ander landschap, veel fruit, minder dichtbevolkt, maar evenveel genoten. Hier komen de ananassen (uit blik) en bananen vandaan voor Dole en Del-Monte. Heel andere vorm van landbouw hier, met kilometers lange velden en ze spuiten met het vliegtuig of een vrachtwagen met een enorm kanon erop. 100 kilometer omgereden, om gevaarlijke gebieden te vermijden. Hoezo, ik heb alleen maar genoten?!”
“Ik bezoek het derde onderzoeksstation van het bedrijf, net een paar jaar geleden opgezet door een enthousiast echtpaar.”
“Jasper hier, ik leef nog! Als jullie je allemaal druk gaan maken, dan maar een update ?. De mensen hier zijn zo bezorgd. Als ik ergens op bezoek ben of logeer, vragen ze steeds of het allemaal genoeg en goed is en of je nóg meer wilt eten. Ga ik alleen op stap, nog een keer een handelspost bekijken en boodschappen doen, gaat de hele tijd mijn telefoon: of het wel goed met me gaat?!”
“Vrijdag voor collega’s gekookt en daarna karaoke-sessie op de farm. Zaterdag met Yeng en Jo een berg beklommen, lekker om even actief te zijn. Berg weer af en door naar een collega. Bleef slapen om zondag te tennissen. Not, want het regende de hele dag. Heeft hij me de Landbouwuniversiteit, het internationale rijstinstituut en de omgeving laten zien. Afgesproken een andere keer te tennissen.”
“Weird dat ik het met 25 graden en een beetje wind frisjes vind en het met 20 graden in de avond koud heb! En de schaatskoorts heeft ook nog toegeslagen; ik heb enorme zin om ergens de plassen op te gaan en een tocht te maken. Alleen de temperatuur is dus iets waar ik níet aan moet denken…”
“Laatst wilde ik skypen, maar internet deed het niet. Fiets had een lekke band, dus ik een klein fietsje van de klusjesman geleend. Een collega gaf me onderweg een grotere fiets. Ik had ze verteld dat ik laat terug zou zijn. Zij bellen, maar ik niet merken. Zijn ze op pad gegaan en hebben ze me meer dan twee uur gezocht. Moet wennen aan die bezorgdheid, maar heb wel mijn excuses aangeboden!”
“Oogsttijd. De meeste metingen zijn klaar en ik heb genoeg data om te verwerken. Ga binnenkort langs bij de zaadproductie, ben heel blij dat ik de kans krijg om zoveel dingen te zien omtrent het reilen en zeilen. Dat krijg je minder mee op de Universiteit. Ik leer enorm veel. Ik heb echt het idee dat ik een hoop ervaring opdoe en elke keer als ik wat doe (of het nu goed of fout gaat) bedenk ik me: ‘De volgende keer zou ik het zo aanpakken of juist op dezelfde manier.’
“Zo goed naar mijn zin hier. Het is echt de combinatie van een leuke stage en het contact met de mensen hier dat het tot een superervaring maakt. Ik heb al veel van de cultuur leren kennen en vrienden gemaakt! Mooi, die gastvrijheid mee te maken, de vriendelijkheid, openheid en gebruiken.”