Pop-vriend_agwfVeredelaars zijn onmisbaar voor de toekomst van de mensheid. Hun werk is van groot belang om de schappen te blijven vullen met genoeg en gezond voedsel. Maar het is geen makkelijke strijd. Gewassen staan onder constante dreiging van ziektes, virussen, schimmels én klimaatverandering. Door de toenemende wereldbevolking is een steeds hogere opbrengst geen overbodige luxe. ,,Het is een ongelooflijk boeiend, bijzonder en uitdagend vak”, zegt Frank van Kampen (41), veredelaar sperziebonen bij Pop Vriend Seeds in Andijk. ,,Als ik op een verjaardag uitleg wat ik doe, zijn mensen altijd positief verrast.”

Van het veld in Andijk tot Australië 
Van Kampen vertelt met aanstekelijk enthousiasme over zijn vak. ,,De veelzijdigheid spreekt mij heel erg aan. Het ene moment sta je met je laarzen in de modder om niet veel later in je smetteloze witte labjas onderzoek te doen”, legt Van Kampen uit. Ondertussen moet hij niet vergeten de nodige voorbereidingen te treffen voor zijn aanstaande reis naar Australië, waar Van Kampen een klant gaat bezoeken en proefvelden gaat bekijken. Met enige regelmaat reist hij naar het buitenland voor zijn werk.

Constant is Van Kampen op zoek naar een betere sperzieboon, waar andere collega’s binnen Seed Valley hetzelfde doen met tomaten, spinazie, sla of broccoli. De schimmelziekte Sclerotinia is een van de grootste bedreigingen voor de sperzieboon. ,,Ons belangrijkste doel is de resistentie te verhogen zodat, in dit geval de sperzieboon, minder vatbaar is voor de ziekte. De grote winst is dat we hiermee het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch kunnen verlagen. Daar hebben we de afgelopen jaren flinke stappen in gezet. De heilige graal is natuurlijk een boon ontwikkelen die helemaal niet vatbaar is voor deze schimmel. Degene die dat voor elkaar krijgt, is de koning.”

De zoektocht naar resistente rassen blijft actueel. Omdat ook ziekteverwekkers zich aanpassen, is de resistentie nooit oneindig. ,,Dat maakt ons werk zo belangrijk voor de voedselketen”, weet Van Kampen.

Kippenvel
Elk jaar begint de veredelaar met honderden, soms duizenden nieuwe plantjes. Kruisen, beoordelen en uiteindelijk selecteren welke nieuwelingen de eigenschappen hebben om het nieuwe topproduct te worden. ,,Ze zeggen ook wel dat veredelen de kunst van het weggooien is. En dat klopt”, lacht Van Kampen. ,,Het is een geduldig proces dat ook vaak op een teleurstelling uitdraait. Daar moet je mee kunnen omgaan. Maar er staat veel tegenover als je er wel in slaagt om met iets baanbrekends te komen. Dat zijn de kippenvelmomenten waarvoor je het doet. Het geeft een enorme kick als je iets in handen hebt waarvan je weet dat het de sector gaat veranderen.’’

De ‘Pickright’ is daar een voorbeeld van. Een sperzieboon van Pop Vriend Seeds die zonder steeltje geoogst wordt. ,,Dit is voor de industrie geweldig”, weet Van Kampen. ,,Voor de diepvries sperziebonen zijn steeltjes namelijk niet gewenst. Het scheelt natuurlijk enorm veel werk als je dan in de fabriek niet eerst van elk boontje de steel moet afhalen. Wij leveren als veredelaars een belangrijke bijdrage aan de voedselketen en proberen ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst met zijn allen genoeg en gezond te eten hebben.’’