De kleinere broccoli, mini-bloemkool en hamburgersla.

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van alle groenten en fruit weggegooid. Dat percentage moet naar beneden, vindt de sector.
Tijdens de open dagen in week 39 zijn alle nieuwe rassen weer gepresenteerd. Waaronder nieuwe wat kleinere groenterassen.
Kleinere groenten betekent simpelweg minder afval!

De steel van de broccoli in de prullenbak? Zonde! Dit is zo’n 100 gram groente! Bovendien zit de steel vol met vitaminen en zouden we eigenlijk dus moeten opeten. Syngenta heeft een broccoli ontwikkelt die wat kleiner is, met allemaal dunne steeltjes, zodat de consumenten de steeltjes vaker gaan eten. Deze is makkelijk te bereiden en de steel wordt niet weggegooid. Hetzelfde met de mini-bloemkool voor kleine huishoudens. Praktisch, gezond en smakelijk!

Een andere innovatie is hamburgersla. Een blaadje sla heeft precies het formaat van een broodje hamburger. De sla is wat dikker en knapperiger, door de dikte is de sla langer houdbaar.

Om deze nieuwe rassen te ontwikkelen is zaadveredeling nodig. Daarbij worden planten via een natuurlijk proces met goede eigenschappen (zoals lange dunne steeltjes) bewust met elkaar gekruist. Doe je dit vaak achter elkaar, dan krijg je nieuwe rassen. Het duurt gemiddeld ongeveer 7 jaar voordat een nieuw ras is ontwikkelt.

Wanneer liggen deze nieuwe groenten op jouw bord? Telers en vertegenwoordigers over de hele wereld hebben de velden bekeken. De mini-bloemkool is inmiddels als eerste van deze groenten voor een grote groep consumenten op de Britse markt verkrijgbaar. Wie weet liggen de nieuwe rassen volgend jaar ook bij ons in de supermarkt!

Bekijk of beluister meer hierover in de mediaberichten hieronder!

Radio 1
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/4262cc04-cd3e-4d2d-bb70-e1b5f71706ea/2021-09-28-een-innovatieve-broccoli-precies-zoals-de-teler-denkt-dat-u-hem-wil-hebben 

NOS artikel
Nieuwe groentes tegen verspilling: bloemkooltjes en broccoli met dunne stelen

NOS jeugdjournaal
Nieuwe groentes bedacht tegen voedselverspilling

NOS op 3 – Instagram Infographic
https://www.instagram.com/p/CUXhhxZqJYS/
Insta post NOS

Radio 3FM

Frank & Eva: Welkom bij de Club Uitzending (28/8 tussen 17:48 -17:54) interview met Toine Timmermans van “Samen tegen voedselverspilling”  https://www.npo3fm.nl/uitzendingen/frank-eva-welkom-bij-de-club/4f2c848b-80ac-4bb0-a214-b0b853096ed0/2021-09-28-frank-eva-welkom-bij-de-club > bij 1:45:05 – 1:50:46

België

Radio 1 
https://radio1.be/luister/select/de-wereld-vandaag/broccoli-met-fijne-stelen-en-sla-die-netjes-op-je-hamburger-past-minder-verspilling-dankzij-veredelde-groenten