svalbard-global-22-1920x1200-1Welgeteld 1.060.073 zaden van 6336 verschillende soorten liggen veilig opgeslagen onder een dikke laag ijs in Spitsbergen. Diverse soorten delven het onderspit door natuurrampen, oorlogen of andere ongelukken. In de Svalbard Global Seed Vault (Wereld Zadenbank) liggen reservekopieën van diverse zaden van over de hele wereld. Dit is de grootste backup voor de voedselvoorziening van de toekomst.

Reserve kopieën van zaden
Er zijn wereldwijd meer dan 1.700 genenbanken te vinden: deze hebben allemaal hun eigen collecties met zaden. Maar deze genenbanken zijn niet ontastbaar. Zo werden al diverse lokale zadenbanken getroffen door oorlog, of kapotte vriezers. Maar om de zaden te beschermen tegen regionale gevaren of ongelukken, worden reservekopieën naar Spitsbergen gestuurd. Wanneer er een ramp heeft plaatsgevonden, kunnen landen of instanties hier hun reservezaden opvragen.

Helemaal in Spitsbergen?! 
Er zijn verschillende redenen waarom Spitsbergen de beste plek is om een waardevolle zaden collectie te bewaren:

  • Het is er ijskoud. Dat is noodzakelijk, want zaden kun je het beste bewaren bij een temperatuur van -18°C. De kluis ligt diep in de permafrost en het gebergte: een soort natuurlijke vrieskist.
  • Er is bijna geen tektonische activiteit. Dus de kluis is niet vatbaar voor vulkaanuitbarstingen of aardbevingen.
  • De zadenbank ligt op ruim 100 meter boven de zeespiegel. Zelfs het stijgende waterniveau maakt geen schijn van kans. De kluis is dus beschermd tegen overstromingen.
  • Noorwegen is een politiek veilig gebied.

Zaden uit Nederland en Seed Valley
De kluis is zo groot, dat er 4.5 miljoen variëteiten opgeslagen kunnen worden. Van elke variëteit kunnen 500 zaden opgeslagen worden. In totaal kunnen er dus bijna 2.5 miljard zaden worden opgeborgen in de kluis. De zaden komen uit alle continenten: het is de meest diverse collectie gewassen ter wereld. Er liggen zaden van unieke planten, maar ook kopieën van landbouwgewassen zoals graan of rijst. Uiteraard heeft Nederland ook een bijdrage gedaan aan de kluis: er liggen 20.238 unieke zaden die door ons zijn aangeleverd. Daarnaast liggen er 6.308 zaden die een oorsprong hebben in ons kikkerland. Fun fact: sommige zaden zijn ook aangeleverd door Seed Valley bedrijven!

Wil je meer weten over de Wereld Zadenbank? Of ben je benieuwd hoe de kluis er van binnen uitziet? Check dit filmpje van de NOS.