Seed-Valley-Summer-School_068Op dit moment hebben we in Nederland een ‘intelligente lockdown’ zoals Minister-President Rutte het noemt. Binnen de afgesproken regels en richtlijnen, worden uitzonderingen gemaakt voor mensen met een vitaal beroep. Misschien zou je er niet direct aan denken, maar de zaadveredelingssector valt ook onder de vitale sectoren. We leggen je uit waarom.

Wat is de vitale sector?
De vitale sector bestaat uit beroepsgroepen die de samenleving draaiende houden tijdens de Corona Crisis. Deze beroepsgroepen zijn zó belangrijk voor Nederland (en de rest van de wereld), dat zij op volle toeren aan het werk zijn. Daaronder valt de hele voedselketen. Dus niet alleen de supermarkten, maar ook de telers en de veredelingssector.

Waarom hoort de veredelingssector hierbij?
Heel simpel: iedereen heeft eten nodig! De Nederlandse zaadveredelingssector opereert wereldwijd: ze voorzien niet alleen Nederland van groenten, maar ook de rest van de wereld. Het is belangrijk dat de processen in de bedrijven door blijven draaien. Als dit wordt geremd of gestopt, dan leidt dat mogelijk tot een voedselprobleem. Binnen Nederland zijn deze processen volledig onder controle. Maar internationaal ligt dit anders…

Meer dan de helft van de groente heeft een oorsprong in Seed Valley. Iedere dag worden er miljoenen zaden en jonge planten vanuit Nederland geïmporteerd en geëxporteerd naar het buitenland. Om andere landen te voorzien van voedsel of plantaardig materiaal, maar ook om zaden op kwaliteit te laten controleren bij de veredelaar. Wanneer transporten vertragingen oplopen heeft dit direct gevolgen. De groentezaden gaan dan te laat de grond in, waardoor er binnen een paar weken al een groentetekort kan ontstaan.

Blijven de grenzen open voor export van zaden?
Onlangs kondigde de Europese Commissie aan dat er nieuwe regels zijn voor het grensverkeer. De producenten en transporteurs van plantaardig uitgangsmateriaal mogen nu gebruik maken van de Green Lanes. Deze nieuwe regels zorgen voor een snellere doorstroom van de goederen door de EU. Zo komen de materialen op tijd aan bij telers in Europa. Zo kunnen de veredelingsbedrijven en teeltbedrijven hun werkzaamheden doorzetten.

Voor export buiten Europa worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Belangrijke factoren zijn de open grenzen van landen en genoeg cargomogelijkheden op de schepen en vliegtuigen.