Enza Zaden en East-West Seed reiken vandaag beiden een prijs uit in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem. Gee van Duin, biologieleraar aan het Cartesius Lyceum in Amsterdam, wint de Enza Zaden Award voor beste lessenserie plantenbiologie. Rugter Glas, Wageningen Universiteit, wint de eerste East-West Seed Afstudeerprijs voor plantenwetenschappen. Door de behoefte aan jongeren met plantbiologische- en plantwetenschappelijke opleiding zijn beide bedrijven een initiatief gestart om jongeren te stimuleren een opleiding in deze richting te kiezen.

Beste lessenserie

Keuze voor een vervolg studie begint bij interessant onderwijs over het onderwerp. Proeven, voelen en experimenteren zijn belangrijke onderdelen van de lessen van Van Duin. ‘Bij de eerste les laat ik hen opschrijven waarom planten saai zijn. Die antwoorden ga ik tijdens mijn lessen stuk voor stuk onderuit halen’. 

Afstudeerprijs: Interactie tussen planten en vijanden

Rugter Las wint de East-West Seed Afstudeerprijs voor zijn afstudeeronderzoek naar verschillende strategieën die planten toepassen als reactie op aanvallen van plantenetende insecten. Door meerdere factoren binnen één seizoen in dezelfde plant te onderzoeken, heeft Rutger Las grootschalig vergelijkende studie gedaan naar effecten van herbivoren op eenjarige en meerjarige planten. Dit onderzoek is belangrijk voor het begrip van natuurlijke interacties tussen planten en hun vijanden.