Enza Zaden heeft de Familiebedrijven Award 2016, een van de meest prestigieuze prijzen voor familiebedrijven, in de wacht gesleept. Volgen de jury onderscheidt de groenteveredelaar uit Enkhuizen zich door fors te investeren in r&d (onderzoek en ontwikkeling) en veel aandacht te schenken aan de ontwikkeling van de medewerkers.

De Jury over Enza Zaden
Enza Zaden (‘Enkhuizer Zaadhandel’) binnen haar vakgebied tot de absolute wereldtop en investeert jaar op jaar circa 30% van de omzet in onderzoek en ontwikkeling. Enza investeert de komende jaren ook circa €100 mln in nieuwe faciliteiten of de uitbreiding van bestaande.

De familie Mazereeuw functioneert niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productontwikkeling. Het familiebedrijf schenkt veel aandacht aan haar medewerkers en geeft talent de ruimte om zich te blijven ontwikkelen, aldus het juryrapport. Enza Zaden, in 1938 opgericht, heeft wereldwijd ruim 1500 medewerkers.

Uitreiking door Zalm
Directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw ontvingen de prijs donderdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro reikte de Award uit. Andere finalisten waren industriegroep VDL Groep in Eindhoven, exploitant van betaalautomaten CCV in Arnhem en verpakkingsbedrijf NNZ in Groningen.