Seed Valley is deze week voor de vierde keer het toneel van de European Plant Breeding Academy (EPBA), een tweejarige kopstudie die opleidt tot plantenveredelaar. Deze internationale training op masterniveau is één van de maatregelen die de internationale zaadsector neemt om te beschikken over meer hoogopgeleide veredelaars.

Organisator van de opleiding is de University of California, in Davis (VS). Colleges en praktijkonderdelen worden ondersteund door experts van Seed Valley partners Syngenta, Incotec en Bejo.

De meeste deelnemers zijn afkomstig uit Europa, aangevuld met een Israëli, een Amerikaan en een Indiër. De doelgroep bestaat uit land- en tuinbouwkundigen, (moleculair en cel-)biologen en biotechnologen bij zaadbedrijven. Zij spelen een belangrijke rol in veredelingsonderzoek maar missen de specialistische kennis op het gebied van bijvoorbeeld erfelijkheid, statistiek en kwekersrecht. De EPBA richt zich specifiek op hen; ze worden getraind in aanvullende vaardigheden en bestuderen de benodigde theorie om een veredelingsprogramma te kunnen leiden.

De Plant Breeding Academy bestaat sinds 2006 en werd aanvankelijk alleen in Davis (VS) georganiseerd voor studenten uit alle werelddelen. Wegens toenemende belangstelling vanuit Europese zaadbedrijven startte in 2010 de Europese tegenhanger die, behalve Seed Valley in Noord-Holland, ook Vegepolys (Angers, Frankrijk), Barcelona (Spanje) en Gatersleben (Duitsland) aandoet. Afsluiting van het programma vindt plaats in Californië. Het studieprogramma bestaat uit zes perioden van zes dagen, verspreid over twee jaar. In de tussenliggende perioden werken de deelnemers zelfstandig praktijkopdrachten uit.

Vast onderdeel van de EPBA trainingsweek in Enkhuizen is een zeiltochtje op het IJsselmeer.