e1596716839907Benieuwd naar de gezichten achter stichting Seed Valley? Leer het bestuur en het programmabureau beter kennen.

Jeroen de Haas is managing director bij uienzaadveredelaar De Groot en Slot. Jeroen is sinds 2013 betrokken bij het Seed Valley bestuur. Hij heeft 38 jaar ervaring in de sector en brengt waardevolle kennis en inzichten in het bestuur.

Wat maakt onze sector zo bijzonder?
“Onze sector is high-tech: onze kracht en wat we laten zien aan toekomstige collega’s. Je kan hier werken met de nieuwste technologieën. Seed Valley bevindt zich misschien wel in Nederland, maar onze sector heeft een internationaal karakter. Er wordt gehandeld met verschillende landen en veel bedrijven hebben ook vestigingen in het buitenland. Sommige landen zijn in ontwikkeling en daar kun je ook echt iets verkopen dat het land voortuitgang brengt. Dat geeft een goed gevoel. Een verrijking vind ik zelf.”

Uitdagingen in de sector
“De uitdaging voor de sector: blijven innoveren. Op dit moment hebben we een voorsprong op andere landen, deze moeten we blijven behouden. Voor de bedrijven in Seed Valley betekent dit investeren. De uitdaging voor Seed Valley is om blijvend op de kaart gezet worden, zowel in Nederland als daarbuiten. Dit betekent dat de sector ook blijvend onder de aandacht moet zijn bij de Nederlandse en regionale overheden. Er komen wel steeds meer bestuurs- en kabinetsleden deze kant op. Maar ik denk dat we gebaat zijn bij een continue traffic van deze belangrijke mensen richting onze sector. We zijn immers betiteld als vitale en cruciale sector, niet alleen voor Nederland maar ook voor de rest van de wereld. Daarnaast blijft genoeg gekwalificeerd personeel naar de regio trekken een grote uitdaging.”

Mijn bestuursperiode
“Na de oprichting van Seed Valley is De Groot en Slot redelijk snel lid geworden. Daarna ben ik 2013 toegetreden tot het bestuur als penningmeester. Seed Valley is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een krachtig merk: daar ben ik trots op! Het is niet alleen een begrip onder studenten, maar inmiddels ook een wereldwijd begrip. Iemand moet vertellen dat onze sector bestaat, zo ben ik ook in deze sector terecht gekomen. Het is mooi dat dit verhaal nu regelmatig wordt verteld aan studenten.”

De dynamiek van een kleiner bedrijf vind ik heerlijk
“Inmiddels werk ik al 38 jaar in deze sector, een behoorlijke tijd. Ik zeg wel eens gekscherend: ik weet niks anders en ik kan niks anders dan dit, dus ik ben maar blijven hangen. Na mijn master ben ik aan de slag gegaan bij een kweekbedrijf. Hier was ik verantwoordelijk voor productie en verkoop. Daarna werkte ik 14 jaar als exportmanager bij Nunhems en ben ik in 2004 begonnen bij De Groot en Slot. Hier ben ik gestart als verkoopleider en inmiddels aangetreden als directielid. De Groot en Slot is een fijn bedrijf: het is een wat kleiner familiebedrijf, die dynamiek vind ik heerlijk.

Waarom heb je voor deze sector gekozen?
“Bij Seed Valley willen we de aantrekkelijkheid van de sector aantonen bij studenten. Maar dan moet iemand je er eerst op wijzen dat deze sector bestaat. Dit is bij mij ook gebeurd, maar dan op een andere manier. Ik ben opgegroeid op een boerenbedrijf. Ik heb altijd interesse gehad in het agrarisch bedrijfsleven, dus na mijn VWO ben ik naar de Hoge Landbouwschool in Deventer gegaan. Tijdens mijn zomerstage ben ik in contact gekomen met de eerste commerciële zaadactiviteiten. Het één na laatste jaar heb ik stagegelopen in de USA. Hier ben ik in contact gekomen met de Oregon State University. Hier boden ze een master aan in Seed Production & Technology. Dit heb ik uiteindelijk gedaan en zo ben ik de zaadsector ingerold. Dat maakt dat ik ook vanuit een persoonlijke drijfveer binnen het Seed Valley bestuur zit.”

Partner worden van Seed Valley: waarom?
“Er zijn denk ik meerdere redenen om aan te sluiten bij Seed Valley. Allereerst om als bedrijf onder de aandacht te blijven bij jongeren en potentieel personeel. Dit heeft voor zowel de grotere als de kleinere bedrijven een enorme toegevoegde waarde. Daarnaast heb je toegang tot een netwerk van allerlei verschillende bedrijven en zien we elkaar ook op een regelmatige basis. Dat kan ik ieder bedrijf aanbevelen.”