Je loopt in de winkel en zoekt een lekkere paprika. Je hebt de keuze tussen rood, geel, oranje en groen. Toch lijkt het erop dat die groene paprika al een beetje verkleurt naar rood. Is dit een onrijpe rode paprika, of schuilt er meer achter? Wij zullen de boel even voor je ophelderen!

Genetica en kleur
Binnen de paprika’s zijn er 4 onrijpe kleuren (groen, lila, wit en paars) en 6 rijpe kleuren (rood, geel, oranje, bruin, groen en roze). De meeste onrijpe kleuren kunnen (afhankelijk van de genetica) vrijwel alle rijpe kleuren krijgen als de vrucht rijp wordt!

Genetica en kleuren van paprika's

Er zijn uitzonderingen. Wit kan bijvoorbeeld geen bruin of groen worden. En sommige paprika’s krijgen een andere kleur als je deze verhit, een paarse paprika wordt na het verhitten namelijk groen! De kleurstof anthocyaan zorgt namelijk voor deze paarse kleur, tijdens het kookproces wordt deze stof afgebroken. En ja, er zijn onrijp groene paprika’s die doorkleuren naar (rijp) groen. Dat rijp groen is dan olijfgroen of legergroen.

Voor vrijwel al deze kleuren zijn genetische merkers beschikbaar zodat je in elk stadium van de plant al kunt bepalen wat de (on)rijpe vruchtkleur gaat worden. Het voordeel van deze genetische merkers is dat je de genetica van de plant al kan ontrafelen voordat het zaadje is uitgegroeid tot volledige plant. Op deze manier kunnen veredelaars sneller nieuwe rassen ontwikkelen.

Het statement: een groene paprika is een onrijpe rode is meestal waar, maar dan wel als je het hebt over product wat in de winkel ligt. Deze worden eigenlijk té snel rood.  Je kunt dat soms ook zien. Een groene paprika die wat lang in de winkel ligt kan een licht rode/oranje achtige vlek/streep hebben.
Aan het DNA kun je zien dat het een échte groene paprika is (en blijft) en dus ook als het gaat om een ras wat door kleurt (nou ja kleurt…) van groen naar groen. Er is een DNA merker die dit aan kan tonen. Er zijn echter maar relatief weinig van dit soort rassen in de winkel te vinden, er is namelijk maar 1 ras op de markt met deze genetica. De meest groene paprika’s in de winkel zijn dus wel degelijk onrijpe rode vruchten!

Onrijpe paprika’s in de winkel, smaakt dat wel?
Laten we het begrip ‘onrijp’ wel even ophelderen vanuit een biologisch oogpunt.  Een groene vrucht is wel “rijp” in de zin dat hij goed gegeten kan worden. Het zaad in deze vruchten kiemt echter niet of nauwelijks omdat de vrucht biologisch gezien nog onrijp is.
Omdat groen onrijp is, is de smaak ook anders, vaak proeft deze paprika wat scherper. Bij het rijpingsproces (wat ook zichtbaar is in de kleur verandering) worden er suikers aangemaakt, zodat een rijpe vrucht lekker zoet smaakt. Daarom kiezen veel mensen voor de bijv. de rode paprika, die is biologisch rijp en smaakt daardoor zoeter!

Om een paprika te ontwikkelen met de beste eigenschappen (smaak, houdbaarheid, ziekteresistentie, uiterlijk) zijn mensen met talent nodig. Word jij de nieuwe veredelaar die deze paprika op de markt zal brengen? #watgajijdoen