East-West Seed oprichter Simon N. Groot of ‘SNG’, zoals hij liefkozend wordt genoemd door zijn Aziatische medewerkers, vierde deze week zijn 80e verjaardag.

Ter ere van die mijlpaal organiseerde zijn bedrijf een symposium over groei van de voedingstuinbouw in Myanmar. Een land vol mogelijkheden voor kleine tuinders, maar ze hebben daar nog beperkt toegang tot kennis & technologie. Gebrek aan goed uitgangsmateriaal vormt een bottleneck voor groei.

Gerenommeerde sprekers uit wetenschap en bedrijfsleven gaven hun eigen kijk op kansen en knelpunten op de lijn Nederland – Myanmar. Meest verrassende spreker was Anton van Doornmalen, voormalig directielid van Rijk Zwaan en ISF-voorzitter. Naast ‘seeds man’ is hij ook muzikant. Begeleid door gitaar en pianospel bezong hij de Afrikaanse avonturen met zijn compagnon Simon Groot.

Dhr. Groot ontving uit handen van Seed Valley voorzitter JanWillem Breukink een modern kunstwerk, gebaseerd op een Sluis & Groot advertentie van 110 jaar oud. De grootvader van Simon Groot bediende indertijd de gehele Russische markt met een bonenras dat geen vervelende, taaie draden produceerde. Dat maakte de bonen een stuk beter te eten. In Cyrillische tekens staat er ‘vroeger’ en ’tegenwoordig’. Daaronder staat ‘Sluis & Groot, Enkhuizen. Holland’. TIF Creative Concepts bewerkte de klassieke reclameprent tot een modern kunstwerk.