Incotec uit Enkhuizen wordt voor €155 miljoen overgenomen door Croda International Plc. Croda is een van oorsprong Engels chemiebedrijf met 30 vestigingen over de hele wereld. Het bedrijf produceert en verkoopt chemicaliën voor verschillende marktsectoren, waaronder gewasbescherming, gezondheidszorg, persoonlijke verzorging en industriële toepassingen. Zaadverbetering (of seed technology) wordt door Croda gezien als belangrijke marktkans voor de divisie Crop Care, die hulpstoffen en formuleringsmiddelen voor de gewasbescherming produceert. Croda is opgericht in 1925, heeft 3600 werknemers en staat genoteerd aan de Londonse aandelenbeurs.

Croda Incotec

Incotec is gespecialiseerd in zaadtechnologie en kent zowel de werking van zaden als de zaadmarkt door en door. Met de expertise van Incotec biedt Croda haar klanten een bredere portfolio van nieuwe oplossingen. Het bedrijf is in 1968 onstaan als onderdeel van het Enkhuizer zaadbedrijf Royal Sluis. Later is het verder gegaan als zelfstandig bedrijf. Bij Incotec werken ruim 500 mensen verdeeld over 13 landen en 12 productielocaties. Na de overname behoudt Incotec haar onafhankelijke identiteit in de markt en profiteert van een krachtenbundeling op het gebied van r&d en wereldwijde verkoop.

Steve Foots, Chief Executive van Croda: “Incotec is een zeldzame troef in een hoogwaardige en snelgroeiende nichemarkt. Incotec heeft een ervaren management team, nauwe relaties met klanten, een drive voor innovatie, gedifferentieerde leidende technologieën en geografische vertegenwoordiging die bij ons past. Samen met ons eigen Crop Care bedrijf vormt Incotec een sterk en uniek platform voor toekomstige groei. Wij geloven dat onze gezamenlijke innovatieve kracht, gecombineerd met onze marketing expertise en ons wereldwijde verkoopbereik, ons in staat stellen om, nu en in de toekomst, beter aan de behoeften van onze klanten tegemoet te komen.”

Douwe Zijp, Chief Executive van Incotec: “We begonnen eerder dit jaar met een zoektocht naar een nieuwe partner en aandeelhouder en we zijn zeer blij deze in Croda gevonden te hebben. Croda is een partner met wie we onze onafhankelijke positie in de zaadwereld behouden en die ons kan helpen in onze verdere ontwikkeling. Samen blijven we focussen op een cultuur waarin we klantgerichte en duurzame innovatie stimuleren. We zijn enthousiast over onze gezamenlijke toekomst als onderdeel van de Croda Group.