Vrijdagmiddag bezoekt gedeputeerde Jaap Bond het ClusiusLab in Hoorn. In een delegatie van provinciale en regionale politici laat hij zich informeren over hoe Clusius College praktijkgericht opleidingsaanbod organiseert in samenwerking met West-Friese zaad- en tuinbouwbedrijven.

Zijn partij, het CDA, geeft prioriteit aan de regionale economie. De agribusiness neemt daarbij een belangrijke plek in. Beroepsopleidingen die aansluiten bij de regionale vraag naar vakmensen moeten de mogelijkheid krijgen om zich in de betreffende regio te vestigen, zegt het CDA in haar verkiezingsprogramma voor de aankomende verkiezingen van Provinciale Staten.

Aan het Clusius College (vmbo / mbo) worden van oudsher vakmensen in het groene domein opgeleid. In het nieuwe ClusiusLab zijn praktijkruimtes en faciliteiten ingericht voor technisch onderwijs in cel- en weefselkweek, DNA-onderzoek, analyse van zaadkwaliteit, enzovoort. En uiteraard zijn er moderne kassen voor onderwijs in veredelingsondersteuning en teelt.

ClusiusLab is een goed voorbeeld van een praktijklocatie die is ontstaan door het opleidingsaanbod te laten aansluiten bij een gerichte vraag vanuit het bedrijfsleven naar specifiek geschoolde laboratoriummedewerkers en veredelingsondersteunend personeel. Zaadbedrijven en toeleveranciers van de tuinbouw zijn vaste partners van het ClusiusLab.

Na het bezoek aan het ClusiusLab laat Bond zich bijpraten over de stand van zaken van de verdubbeling van de Westfrisiaweg / N23.

Jaap Bond tijdens een eerder bezoek aan zaadbedrijf Pop Vriend Seeds in 2012