In #deweekvan kijken we een week mee in de agenda van young professionals in Seed Valley.

Jan is assistent veredelaar sluitkolen bij Syngenta Nederland. Hij ondersteunt de hoofdveredelaar, vooral op logistiek en administratief gebied. Zo stuurt hij o.a. samples naar het lab en heeft hij dagelijks contact met de collega’s in de kas over de voortgang van proeven. Leuke job: omdat hij een coördinerende functie heeft, spreekt dagelijks hij heel veel collega’s. Kijk mee met de week van Jan!

Maandag - 09:00 uur

Maandag - 09:00 uur

Yes, begonnen met mijn week! Normaal gesproken zit ik gewoon op kantoor in Enkhuizen, maar ook ik werk zoveel mogelijk thuis. Ik ben bezig met het registreren van de duizenden kruisingen die we dit seizoen gemaakt hebben. ? Mijn collega’s en ik weten zo precies welke plant met welke plant bestoven is.

Maandag – 15:00 uur

Maandag – 15:00 uur

Ik zit niet de hele dag thuis vandaag, ik ga ook even de kas in. Ik ben het grootste gedeelte van de tijd in de kas of op het veld bezig. Ondanks mijn afgeronde studie biotechnologie, sta ik eigenlijk bijna niet in het lab. Maar ik mis het niet hoor, ik vind het leuker om de planten fysiek in handen te hebben!

Dinsdag – 10:00 uur

Dinsdag – 10:00 uur

Goeiemorgen! De dag begint met een rondje door de kas. Op de tablet hou ik de eigenschappen van de bloei witte kolen bij. De bloei is een van de belangrijke eigenschappen bij het vinden van geschikte ouderlijnen. Zonder goede bloei kunnen planten moeilijker gekruist worden en is het lastiger om hybride zaden te produceren.

Dinsdag – 16:00 uur

Dinsdag – 16:00 uur

Toch nog even het land op. Deze groeit als kool! ? Een van de leukste dingen aan mijn baan: ik zie als eerste het product op het veld, terwijl het nog niet zeker is of deze in de winkel komt. Dat betekent dat ik dus al heel wat kolen voorbij heb zien komen.

Woensdag – 12:00 uur

Woensdag – 12:00 uur

De meeste samples worden genomen door mijn collega’s. Maar vandaag ga ik zelf aan de slag. Deze samples gaan naar het merker lab in Toulouse. Hier worden de samples getest op meerdere ziekte-resistentiegenen. Ziekteresistentie is belangrijk: gezonde planten vergroten de opbrengst.

Woensdag – 18:00 uur

Woensdag – 18:00 uur

Zo moeten ze er dus uit zien als ze de winkel in gaan! Op links de Storidor, een Syngenta ras. Deze witte kool is een bewaarkool, deze kun je langer dan een halfjaar bewaren. Op rechts zie je een winterbloemkool.

Donderdag – 16:00 uur

Donderdag – 16:00 uur

Aangekomen in Zeewolde. Zoals je ziet is de kieming perfect: alle plantjes zijn goed opgekomen! Deze zaailingen gaan straks naar buiten om af te harden. Dit betekent dat we de jonge planten alvast laten wennen aan de buitenlucht. Dit maakt ze sterker, waardoor de stap van de kas naar het veld niet te groot is.

Vrijdag – 17:00 uur

Vrijdag – 17:00 uur

Bij deze een greep uit mijn week! Normaal gesproken werk ik samen met een andere assistent veredelaar en de hoofdveredelaar, maar we spreken elkaar nu alleen digitaal. Het veredelingsteam wordt compleet gemaakt door de collega’s in Hongarije, China en India! Hopelijk ben ik snel weer met het team op de werkvloer!

Samen leveren we een belangrijke bijdrage aan de beschikbaarheid van gezonde voeding en kleurige bloemen. We staan continu voor nieuwe uitdagingen en ik werk mee aan oplossingen. Wat ga jij doen?

Vacatures en Stages

 

Meer #deweekvan lezen? Lees hier de verhalen van andere Seed Valley collega’s.