Negen Amerikaanse en Canadese journalisten toeren een week door Nederland om te bloggen, chatten en schrijven over de Hollandse state-of-the-art duurzame tuinbouw.

The Sustainability Initiative (duurzaamheids-initiatief) wordt geleid door Martin Olde Monnikhof, landbouwattaché van de Nederlandse ambassade in Washington. Hij neemt de groep journalisten mee naar 24 Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen die zijn gespecialiseerd in plantenveredeling, groene genetica, zaadtechnologie, klimaatbeheersing en procesautomatisering in kassen, financiering van verduurzaming en lange-termijn visies op innovatie.

Donderdagochtend bezoekt het gezelschap Enza Zaden. Behalve een rondleiding langs de R&D-activiteiten van Enza Zaden, maken de journalisten in Enkhuizen kennis met de zaadtechnologie van INCOTEC Group, het moleculair genetisch onderzoek van Keygene en de doelstellingen van Seed Valley.

Andere bedrijven en instellingen die op de tourkalender staan, zijn onder meer TNO, Wageningen Universiteit, Rabobank, Koppert Biological Systems, Plantum NL, Priva en Flora Holland.

De journalisten gaan met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en instellingen in gesprek over wat ze hier zien, en hoe dat betrekking heeft op tuinbouw in de VS en Canada. Ze delen hun observaties en gedachten op hun eigen blog, op Facebook en op Twitter

De bedoeling van The Sustainability Initiative is een netwerk te creëren en de discussie aan te jagen tussen koplopers in agrarische duurzaamheid en innovatie.