Deze week stond in het teken van de Dutch Lily Days waarin lelieveredelaars hun deuren openen voor klanten. Het evenement werd echter ook opgepakt op een heel andere plek, namelijk een niet bijster fleurig kantorengebied in Amsterdam Zuidoost, waar afgelopen dinsdag het Enige Echte Grote Amstel III Bloembollen Pootfestijn plaatsvond.

Het betreft een bijzondere samenwerking tussen Lily Company uit Andijk en een Amsterdamse architecte die haar tanden in dit met leegstand kampende kantorengebied heeft gezet om er nieuw leven in te blazen.

Haar project Glamourmanifest organiseert uiteenlopende acties om het gebied aantrekkelijker te maken voor zittende en nieuwe gebruikers. Zij vond dat het gebied wel wat geur en kleur kon gebruiken. Via Seed Valley werd contact gelegd tussen Glamourmanifest en Lily Company en het resultaat was een prachtig cadeau voor Amstel III: ruim zevenduizend leliebollen om het gebied nog deze zomer in bloei te zetten.

Tijdens het festijn stak een uiteenlopende club van bankiers en kunstenaars tot ambtenaren en buurtbewoners de handen uit de mouwen om de leliebollen in de grond te stoppen. Lokale dichter Justin Samgar (Poetry Pusher) droeg een gedicht voor waarin tips waren verwerkt om de bollen onder de grond met hun harige kont naar beneden te poten. Vervolgens werd de eerste bol met een glamoureus gouden schepje gepoot door stadsdeelvoorzitter Marcel la Rose en deelraadslid Roy Ristie. Na afloop was er live-muziek van Joost van Kersbergen en Esmay Usmany en champagne voor alle harde werkers, want Glamourmanifest combineert graag het nuttige met het aangename.

Deze actie sluit naadloos aan bij de Floriade-plannen die Amsterdam Zuidoost heeft voor 2022, waar Amstel III onderdeel van is. Er werd door de gemeente dan ook fanatiek meegepoot. Al met al was het festijn een vrolijke combinatie van guerrilla-actie en gemeentebeleid en van ondernemers uit de Nederlandse tuinbouwsector en prettig gestoorde stedelingen. En nu maar wachten tot de lelies uitkomen en kleur brengen tussen het beton!