Vier eeuwen geschiedenis en toekomst in één oogopslag. Seed Valley plaatste tijdens het koninklijk bezoek een ’tableau vivant’ over het Groene Goud uit Enkhuizen langs de wandelroute. Het levende schilderij beeldt uit welke rol West-Friesland al eeuwen speelt in de gezonde voedselvoorziening.

Het tafereel, met daarin medewerkers en producten van Enkhuizer zaadbedrijven, verbindt in één oogopslag vier eeuwen geschiedenis en de toekomst: een 17e eeuws markttafereel waarin een tuindersvrouw haar verse koopwaar heeft uitgestald voor de stedelingen in Amsterdam, en jonge onderzoekers die in een lab met moderne biologische technieken werken aan betere zaden voor een gezonde toekomst van de wereld. Centraal in het beeld is een overvloedige uitstalling van diverse groentegewassen.

Bij het tableau vivant werd het Koninklijk paar door burgemeester Baas voorgesteld aan Jaap Mazereeuw, derde generatie directeur van zaadbedrijf Enza Zaden. Zijn grootvader startte het bedrijf exact 75 jaar geleden, aan de overkant van de Oude Haven, nabij de kenmerkende Drommedaris-toren.

Al sinds de 16e eeuw speelt West-Friesland een belangrijke rol in de teelt van onder meer kool, wortelen, rapen en uien. Hier werd groente en fruit verbouwd voor de markt in Alkmaar en het snel groeiende Amsterdam. Vanaf het einde van de 18e eeuw kreeg de regio – naast de teelt – een steeds belangrijkere rol in de vermeerdering en verkoop van tuinbouwzaden. Zo werd dit gebied de geboortegrond van een groot aantal families van zaadpioniers. Deze familiebedrijven legden de basis voor wat nu een typisch Nederlandse bedrijfstak is: plantenveredeling.

Veredeling en zaadtechnologie is anno 2013 een uitgesproken hightech sector met een internationaal werkterrein. Zaadbedrijven leveren de ‘groene software’, oftewel genetische programmatuur voor betere, mooiere, gezondere en sterkere gewassen. Op natuurlijke wijze ontwikkelen veredelaars rassen die voldoen aan de wensen van telers en consumenten. Groenten en bloemen die bestand zijn tegen ziektes, goede opbrengst leveren en volledig zijn aangepast aan verschillende klimaatomstandigheden.

Het fotoalbum van het bezoek is te vinden op onze Facebookpagina