“Overdag 23 graden, heerlijk hier!’

Mike Gitzels studeert Tuinbouw aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Hij zit in zijn derde studiejaar. Hiervoor zocht én vond hij een stage in Midden-Amerika. Op 15 november vertrok hij erheen voor 20 weken. “De eerste week kreeg ik 7 uur per dag Spaanse les. Dat was best pittig!”

Mike loopt zijn stage voor Bejo Zaden: in Guatemala heeft hij de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar ziekten die voorkomen op tomaten en paprika’s. Direct na zijn landing half november verbleef hij eerst een week in hoofdstad Antigua: “Ik heb in de laatste twee jaar van de Havo Spaanse les gehad. Maar het was even goed bijspijkeren daar! Inmiddels spreek ik een aardig mondje Spaans. Gelukkig kan ik Engels praten met mijn begeleider en de directeur op de boerderij waar ik sindsdien woon”, vertelt Mike, “Af en toe ben ik er echt aan toe, even in het Engels na al dat Spaans.”

Op de farm
Deze ‘farm’ ligt in het noorden, in het dorpje Sálama. “Toen begon het feest”, aldus Mike, “Ik mocht meteen aan de slag. Ik heb verschillende proeven opgezet voor de ondersteuning van de veredeling van tomaat en paprika, inclusief vormgeving, lijst van benodigdheden en handelingen. Omdat ik
meteen lekker bezig was, heb ik geen heimwee gehad. Ik zit nu aan het eind van mijn stage en ga aan de slag met mijn conclusies en verslagen. Hierna wordt alles beoordeeld.” Mike is van mening dat alles voorspoedig verloopt: “Ze hebben me er nog niet uit getrapt! Serieus: het verloopt voorspoedig allemaal. De veredeling is een complex geheel. Mijn stage is tot nu toe dan ook erg leerzaam geweest.” Op de farm werken ca. 100 medewerkers, waarvan het management uit 4 personen bestaat. Zij wonen gedurende de werkweek – net als Mike – hier. In het weekend gaan ze naar hun eigen huis en gezin. Mike zit voornamelijk op kantoor met vier anderen. “Twee van hen zijn veredelaars en met hun loop ik het meeste mee.”
 

Toerist uithangen
In het weekend is er tijd voor ontspanning en sightseeing. Wat hij zoal heeft gezien de afgelopen weken: hij bezocht een bijzonder meer met vulkanen er omheen, heeft kerst doorgebracht op het strand in Champerico, en bezocht de toeristisch Antigua en Guatamala Stad. “Ik heb daar in mijn eerste week vrienden ontmoet. Het is leuk uitgaan daar!” Mikes laatste weekendtrip betrof iets bijzonders: “In het berggebied van Semuc Champey zijn natuurlijk heldere poelen gevormd boven een rivier. Heel speciaal!”
Kennis meer delen

De Guatamalteken zijn superaardig: “Heel open en behulpzaam. iedereen groet elkaar vriendelijk. Ik kom hier graag nog een keer terug voor een vakantie.” Wat Mike opvalt is dat bedrijven méér tuinbouwkennis kunnen gebruiken. “Ik schrok van de kwaliteit in de winkels van groente en fruit. De motivatie is er zeker om te ontwikkelen en te verbeteren, maar ik had zelf ook geen trek in die verrotte bloemkool. Geen wonder dat de inwoners van dit land te weinig groente schijnen te eten. Ik vind dat we onze kennis vanuit Nederland meer zouden kunnen delen.”