In #deweekvan kijken we een week mee in de agenda van young professionals in Seed Valley.

Een internationale week voor Mike Gitzels. Hij reisde af naar Denemarken, kreeg visite van de ambassade uit Sudan en zette een nieuwe hightech zaailijn op poten. #Mikeweek.

Ken je Mike nog? Als ondernemerszoon is ook bij hem het ondernemersbloed gaan stromen. Met zijn bedrijf Gitzels Horti Projects adviseert hij plantenkwekers over o.a. productverbeteringen en verkoop. Kijk een week mee in zijn agenda en zie de carrièremogelijkheden na een groene studie!

DSC1589-1

Matthijs(Links), Mike en William Gitzels tijdens Seed Meets Technology.

Mike kreeg deze week de ambassade van Sudan op bezoek om te kijken hoe ze de tuinbouw daar naar een hoger plan kunnen tillen. Nederland is toonaangevend op het gebied van plantenveredeling en -teelt. Regelmatig is er belangstelling vanuit het buitenland om te leren van de innovaties die we hier hebben.

Mike Gitzels Seed Valley mikeweek2

Want de technologische ontwikkelingen in de tuinbouw gaan razendsnel. Technologie wordt steeds meer ingezet om de snelheid en kwaliteit van processen te optimaliseren. Bij Plantenwekerij Gitzels, het bedrijf van zijn vader, is Mike bezig om nieuwe teeltinnovaties te implementeren. De laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe hightech zaailijn die de snelheid en kwaliteit van zaaien flink verhoogt. Het moet flexibel werken. Verschillende soorten zaden moeten in trays van verschillende groottes kunnen. De nieuwe machine zorgt ervoor dat er met hoge precisie en uniformiteit gezaaid wordt én dat de efficiëntie zo hoog mogelijk blijft.

 

In de LED-cel doet Plantenwekerij Gitzels onderzoek naar het optimale lichtrecept om sla op water te kunnen telen. De eerste drie weken wordt de sla opgekweekt in een meerlaagse opkweekruimte. Daarna gaat het de kas in. Meerlagenteelt en teelt op water bieden tal van voordelen: sla kan jaarrond geteeld worden, zonder gewasbeschermingsmiddelen en met zo efficiënt mogelijk gebruik van m2.

LED teelt sla op water sla op water

Klanten zitten over de hele wereld! Mike sluit de week af met een retourtje Kopenhagen. Hij geeft een plantenkwekerij daar advies over teelt en de planningen die er bij komen kijken en implementeert de nieuwe klimaatcomputer en het nieuwe bemestingssysteem. Het bedrijf is de opkweek van planten sterk aan het professionaliseren. De klimaatcomputer en het bemestingssysteem zorgen ervoor dat de planten exact de hoeveelheid voeding en verzorging krijgen die ze nodig hebben. De specialistische kennis die we in Nederland hebben, gebruiken we om plantenkwekers in het buitenland te helpen.

“Super gaaf om een rol te spelen in de professionalisering van hogere kwaliteit uitgangsmateriaal!”

Mike Gitzels Seed Valley Mike Gitzels Seed Valley