Het Noordhollands Dagblad geeft deze week aandacht aan twee Seed Valley bedrijven in het kader van Floriade 2022. De zaadsector is een van de belangrijke sectoren waarop de wereldtentoonstelling zich richt. Eerder deze week plaatste NHD het volgende artikel:

Bejo pronkt met paarse broccoli

WARMENHUIZEN – Spanning in Berlijn! De Warmerhuizer scheutjesbroccoli – nieuw van Bejo Zaden – moet het op ’s werelds grootste handelsbeurs voor groenten en fruit opnemen tegen geroosterde zoete aardappels uit Amerika, Tsjechische ananas met stukjes fruit en zongerijpte, groene cherrytomaten uit China. Wie heeft het beste nieuwe product?

,,De Fruit Logistica Innovation Award 2012 winnen? Dat zou schitterend zijn. Maar we zijn al heel blij met de nominatie. Het bevestigt hoe wij innovatief bezig zijn.’’ Medewerker Perry Kuilboer uit Zuid-Scharwoude kijkt uit naar de komende Fruit Logistica. Bejo Zaden is daar een van de ruim 2400 standhouders. Iedereen uit de wereld van groenten en fruit is van 8 tot en met 10 februari in de Messe Berlin.

Voor de zevende keer is Bejo Zaden present op de Fruit Logistica. Voor het eerst is een kindje van het bedrijf uit Warmenhuizen genomineerd voor de prestigieuze prijs voor het meest innovatieve product op het terrein van aardappelen, groente en fruit. Paarse broccoli met een aspergesmaakje. Er zijn tien genomineerden.

Bejo Zaden is een van de pijlers van Seed Valley. Dit samenwerkingsverband in Noord-Holland Noord, ontstaan in 2008, is het belangrijkste internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie. De veertig bedrijven van Seed Valley, met sterke concentraties in de gemeenten Harenkarspel en Enkhuizen, zijn jaarlijks goed voor een omzet van 1,2 miljard euro.

Wereldwijd zijn ruim duizend mensen actief voor Bejo Zaden met veredeling, productie, bewerking en verkoop van zaden. Het assortiment bestaat uit meer dan achthonderd rassen, verdeeld over zo’n 45 gewassen. De producten zijn geschikt voor alle markten en uiteenlopende klimaten. Kortom, vanuit Warmenhuizen zorgt Bejo voor het ontwikkelen en vermarkten van excellent uitgangsmateriaal voor de wereldwijde teelt van groenten.

,,Jaarlijks ontstaan uit langlopende veredelingsprogramma’s zo’n veertig nieuwe groenterassen. Constant zoeken we naar een beter en gezonder gewas’’, vertelt Perry Kuilboer. Hij is verkoopleider Nederland. Het bedrijf doet jaarlijks wereldwijd proeven en heeft veredelingsstations in Nederland, Polen, Italië, India en Guatemala. Zo’n honderd jaar geleden legden Cor Beemsterboer uit Warmenhuizen en Jacob Jong uit Noord-Scharwoude de basis van Bejo. Zij specialiseerden zich in de selectie en veredeling van kool, wortelen en uien.

Wordt de Fruit Logistica Innovation Award 2012 een nieuwe kroon op het werk van de twee pioniers? Het vak kent de nieuwe scheutjesbroccoli als ’purple sprouting broccoli’, een paarse variant op de groene broccoli. ,,De scheutjebroccoli is nieuw voor Nederland en combineert de krachtige smaak van de vertrouwde broccoli met een zachte aspergesmaak’’, legt Perry Kuilboer uit.

,,Supergezond, mede door de hoge concentratie aan de stof glucoiberinen. Die is tien keer hoger dan bij gewone broccoli.’’ De paarse broccoli wordt geteeld bij BioBrass te Zeewolde.
Bron: NHD