Bejo krijgt er de helft aan onderzoekscapaciteit bij in haar nieuwe Research Center waar momenteel hard aan wordt gebouwd. Met een uitbreiding van maar liefst ruim 6000 vierkante meter aan kas- en klimaatruimte biedt het nieuwe complex tal van nieuwe mogelijkheden.

Dat de wereldbevolking groeit, ziekteresistentie bij planten hard nodig is en er dus continu innovaties nodig zijn in de zaadsector is al jaren bekend. Mede daarom in Warmenhuizen deze uitbreiding. Zo worden er tien nieuwe klimaatkamers gebouwd. Waardoor er veel meer mogelijkheden komen voor het uitbouwen van nieuwe veredelingstechnieken, weefselkweek en het nieuwe “Speed Breeding”. In het complex kan het klimaat nu het hele jaar gecontroleerd worden, waardoor er snel resultaat te zien is als de veredelaars een resistentie voor een bepaalde ziekteverwekker willen inkruisen.

Ook kunnen door de uitbreiding verschillende afdelingen die hun werkzaamheden in aaneengesloten ruimtes verrichtten nu beter gescheiden worden. De proeven van de afdeling fytopathologie zaten bijvoorbeeld naast kascompartimenten voor weefselkweek. Het is dan een uitdaging om het materiaal schoon te houden en virusinfecties te voorkomen. Al deze mogelijkheden moeten uiteindelijk zorgen voor gezonde en robuuste groenterassen.

Het Research Center is niet alleen maar goed voor de ontwikkeling van gezonde groenterassen, ook zal dit complex grotendeels energieneutraal zijn. Mede door het gebruik van een enorme volautomatische warmtepompinstallatie. De energie voor deze pomp wordt gewonnen door zonnepanelen te plaatsen.

Het nieuwe kassencomplex van Bejo komt naar verwachting in 2022 in gebruik! Meer over het complex bij Bejo in het artikel van het Noord-Hollands Dagblad hier.

Binnen Seed Valley blijven de bedrijven investeren in R&D. Zo opende Syngenta in 2019 een Technology Centre. Hier bevinden zich meer dan 30 groeikamers en een groot aantal kasruimten, waar onderzoek wordt gedaan naar klimatologische omstandigheden.