Ontmoet Carina Hoekenga! Carina is 26 jaar en woont in het Noord-Hollandse dorp ’t Veld. In april 2022 is zij afgestudeerd aan de Wageningen University & Research. Zij heeft hier de Bachelor én Master Plantenwetenschappen gevolgd. Na haar studies is ze gaan werken bij Bakker Brothers in Noord-Scharwoude. Zij is daar Technical Area Manager. Wat is Bakker Brothers? Wat heeft ze gestudeerd? Wat voor werk doet ze nu?
Wat is Bakker Brothers voor bedrijf?
Bakker Brothers is één van de aangesloten bedrijven van Seed Valley. Wij veredelen groentezaden, waaronder tomaten, uien en wortels, en focussen ons op de Internationale markt, voornamelijk het Midden-Oosten en Afrika. In Nederland veredelen wij de zaden en testen de zaden in verschillende regio’s wereldwijd. Bij Bakker Brothers werken we met ongeveer 65 collega’s wereldwijd.
Hoe ben je bij Bakker Brothers terecht gekomen?
Eerlijk gezegd kende ik Bakker Brothers niet zo goed. Ik kende Seed Valley vanuit mijn studie. Ik heb namelijk een bestuursjaar gedaan binnen mijn studievereniging Semper Flores. Tijdens dit jaar had ik vaak contact met Seed Valley en wist dat daar alle vacatures stonden. Tegen het einde van mijn studie ben ik op de site van Seed Valley gaan zoeken naar vacatures. Omdat ik nog niet zo goed wist wat ik precies wilde, ben ik breed gaan solliciteren. Bij verschillende bedrijven binnen Seed Valley ben ik op gesprek geweest om zo ook echt te kijken wat ik zelf het meest interessant vond en wat ik het beste bij mij vond passen. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen voor Bakker Brothers. Ik werk er nu sinds april 2022 en heb het erg naar mijn zin.
Jouw functie heet ‘Technical Area Manager’. Wat houdt dit precies in?
Mijn functie bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Samen met de andere Technical Area Managers binnen het bedrijf zijn wij onderdeel van het salesteam. Samen met mijn salescollega’s kijken we wat onze klanten willen en welke rassen er het beste binnen het klimaat en de markt het beste passen. We bespreken dit voorstel samen met de klant en zetten proeven uit. Vervolgens analyseren we deze proeven, verwerken we alle feedback en kijken we waar we nog kunnen verbeteren. Bakker Brothers is heel internationaal.
Dat klinkt interessant! En het andere deel van je functie?
Het andere deel van mijn functie is productontwikkeling, hierbij testen wij nieuwe rassen die vanuit de veredeling komen. Deze rassen worden niet meteen verkocht, maar komen eerst in een pre-commerciële fase. Wij testen of de rassen goed in de markt passen en kijken hoe de producten zich gedragen in verschillende klimaatzones. Hierdoor leren we de rassen zo goed mogelijk kennen en bepalen we in welke markten ze het beste passen. Goede data is hiervoor belangrijk. Wij zetten proeven uit op onze eigen stations en met vaste partners. Deze proeven volgen we nauwkeurig en indien mogelijk bezoek ik de proeven om deze zelf in de kas of in het veld te beoordelen. Het beoordelen doen wij door middel van een tablet waar we alle gegevens op kunnen invullen en foto’s mee maken. Belangrijke informatie kan onder andere het gewicht van het oogstbare product zijn, dit kan verschillen tussen verschillende gebieden. Na het verzamelen van alle gegevens analyseren wij alle data en beslissen wij als team uiteindelijk of het ras goed genoeg is voor de verkoop en voor welke markt. Vervolgens presenteren wij de nieuwe rassen aan onze collega’s van sales om ook hen te overtuigen. Ik werk veel samen met interne afdelingen. Communiceren is dus van groot belang!
Sluit je opleiding aan op het werk dat je nu doet?
Ja, zeker weten. De functie sluit aan bij mijn opleiding, omdat ik veel bezig ben met de gewassen zelf en ook op het veld te vinden ben. Als een klant aangeeft dat de gewassen niet groeien, dan ga ik kijken waardoor het kan. Komt het door voedingsstoffen, verkeerd klimaat of zijn er bepaalde ziektes in het spel? Ik ben dus ook wel echt veel met teelt bezig. De opleiding is vooral veel onderzoek en fundamenteel en staat ver van de praktijk af. De onderliggende kennis van de studie sluit goed aan, maar ervaring doe je echt pas op tijdens werken.
Waarom heb je eigenlijk de studie Plantenwetenschappen gekozen?
Goede vraag! Ik heb eigenlijk eerst een jaar in Utrecht gezeten. Ik volgde de opleiding ‘Sociale geografie en Planologie’, maar dat paste niet helemaal bij mij. Ik koos deze studie, omdat ik het wereldvoedselprobleem een interessant vraagstuk vind en daar wel wat mee wilde. Ik dacht het te vinden in deze studie, maar de studie beviel mij niet doordat de manier van leren niet aansloot bij mij. Het was voornamelijk opdrachten uitvoeren en weinig college. Daar ben ik dus heel snel mee gestopt. Uiteindelijk was het mijn moeder die zei: ‘ga eens kijken bij de opleiding Plantenwetenschappen’. Ik had thuis al een hobbykas en een moestuin waar ik erg van genoot en was veel bezig met bloemen en groentes. Eigenlijk was deze stap dus helemaal niet vreemd.
Was dit dus de eerste keer dat je over de opleiding hoorde?
Nee, dat niet. Maar het was wel een onbekende opleiding, dus ik wilde eerst kennismaken. Ik heb een dag meegelopen met een student en vond het meteen erg leuk. Ze waren veel praktisch bezig en dat had mijn interesse. Er is maar één opleiding in Nederland en dat is in Wageningen. De opleiding staat goed aangeschreven en er is veel persoonlijke aandacht omdat de groepen klein zijn.
Sommige mensen weten van te voren goed wat ze willen, maar ik wist dat niet zo goed. Uiteindelijk ben ik nu toch ook bezig met het wereldvoedselprobleem, maar dan op een andere manier. Hoe kunnen wij betere rassen maken, zodat er meer mensen van kunnen eten? De markt waar wij als bedrijf actief in zijn zoals bijvoorbeeld Afrika, kunnen nog veel stappen maken. Onze klanten verkopen de zaden door aan kleinschalige boeren. Wij proberen met betere rassen te zorgen dat zij op hetzelfde oppervlakte, productiever kunnen telen en hogere opbrengsten kunnen halen en dus zorgen voor meer voedsel.
Waarom is het voor een student aantrekkelijk om te werken binnen de sector / Seed Valley?
Op een goede manier bijdragen aan het wereldvoedselprobleem vind ik het aller mooiste. De sector is ook constant in beweging en volop in ontwikkeling. Er wordt veel onderzoek gedaan, dus je kunt constant nieuwe dingen leren.
Daarnaast vind ik de sector erg leuk, omdat ik ook veel contact heb met andere afgestudeerden van mijn opleiding binnen Seed Valley. We leren van elkaar en delen informatie. Niet tot in detail uiteraard, maar we kunnen het er wel over hebben. We praten bijvoorbeeld wel over ontwikkelingen in de sector en nieuwe technieken. Ik ken ze voornamelijk vanuit mijn studie en de meeste die voor de groente-gerelateerde kant gaan, kiezen voor bedrijven binnen Seed Valley omdat daar veel toonaangevende bedrijven zitten. Ik kom zelf oorspronkelijk ook uit deze regio vandaan, veel vrienden werken ook bij andere bedrijven uit Seed Valley en ook in de meest uiteenlopende functies. We hebben allemaal een verschillende studieachtergrond, maar werken wel in dezelfde sector.
Heb je nog tips voor studenten?
Er zijn vacatures voor stages beschikbaar, maar het is vaak interessanter om gewoon direct contact op te nemen met leuke bedrijven en aan te geven wat je wil. Er is vaak meer mogelijk dan wat je online vindt. En vaak is er ook een mogelijkheid om bij bedrijf te blijven werken na je stage. Mits het goed gaat en klikt natuurlijk. Afhankelijk van waar je interesse ligt, zijn er bij ons misschien ook mogelijkheden. We hebben bijvoorbeeld een veredelingsafdeling, maar ook een productieafdeling.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden binnen Seed Valley?
Bekijk hier onze Vacatures en stages