In #deweekvan kijken we een week mee in de agenda van young professionals in Seed Valley.

Paul is research assistant merkertechnologie bij Pop Vriend Seeds. In zijn eigen woorden: ‘Ik onderzoek plant DNA en help zo met de ontwikkeling van nieuwe, ziekteresistente rassen’. Hij heeft een afwisselende job: hij werkt op verschillende werkplekken met verschillende rassen! Kijk mee met de week van Paul.

Maandag – 06:00 uur

Maandag – 06:00 uur

Goedemorgen (voor jullie, hier is het 23:00 uur ?) vanuit Fargo, North Dakota! Ik ben hier voor de Bean Improvement Cooperative meeting. Hier ontmoet ik onderzoekers van over de hele wereld, om te praten over de nieuwste ontwikkelingen in bonen veredeling.

Maandag – 19:00 uur

Maandag – 19:00 uur

De trip zit er alweer op, terug naar huis! ? Het was een leerzame bijeenkomst, met veel nieuwe inzichten. Dat vind ik het tofste aan werken als onderzoeker: je leert iedere dag iets nieuws! Hier vlieg ik trouwens over het prachtige land of 10.000 lakes.

Dinsdag – 12:00 uur

Dinsdag – 12:00 uur

Samen met mijn collega fiets ik naar ons proefveld. Ik ga sperziebonen beoordelen op verschillende eigenschappen. Zo probeer ik nieuwe merkers te vinden voor deze eigenschappen. Een merker is een klein, specifiek stukje DNA. Dit stukje is gerelateerd aan een bepaalde eigenschap van de plant, bijvoorbeeld of de plant vatbaar is voor ziekten. Met merkers kunnen veredelaars lastige eigenschappen voorspellen, zonder een volgroeiende plant te hoeven zien.

Dinsdag – 16:00 uur

Dinsdag – 16:00 uur

Is dit de perfecte sperzieboon? Bladmateriaal van de beste sperziebonen neem ik mee voor verder onderzoek naar nieuwe merkers.

Woensdag – 09:00 uur

Woensdag – 09:00 uur

Op het lab kijk ik naar fenotypische eigenschappen. Dit zijn de ‘zichtbare’ eigenschappen van een plant, zoals kiemkracht of reactie op ziekten. Deze zichtbare eigenschappen geven mij uiteindelijk meer informatie over het DNA van de plant.

Woensdag – 12:00 uur

Woensdag – 12:00 uur

Opperste concentratie… In de flowkast, een steriele werkkast, probeer ik uit te zoeken wat mijn planten ziek maakt. Ik test op verschillende plantpathogenen. Een pathogeen is een ziekteverwekker, zoals bacteriën, schimmels of virussen.

Donderdag – 08:00 uur

Donderdag – 08:00 uur

Een snelle kop koffie en dan aan de slag. Er zijn de afgelopen tijd veel verschillende rassen gezaaid. Vandaag ga ik op het veld bladmonsters afnemen. Deze ga ik gebruiken voor DNA onderzoek.

Donderdag – 15:00 uur

Donderdag – 15:00 uur

Van het land  naar de warme kas. Buiten een dikke jas aan, maar hierbinnen draag ik een korte broek. Buiten is het nu te koud voor de planten om te overleven, maar binnen staat onze kas vol met nieuwe kruisingen.

Vrijdag – 16:00 uur

Vrijdag – 16:00 uur

Het was een leuke, maar drukke week. Tijd om het weekend in te luiden, met een vrijdagmiddagborrel! Proost!

Samen leveren we een belangrijke bijdrage aan de beschikbaarheid van gezonde voeding en kleurige bloemen. We staan continu voor nieuwe uitdagingen en ik werk mee aan oplossingen. Wat ga jij doen? 

Vacatures en Stages

Meer #deweekvan lezen? Lees hier de week van Lisette, toegepast onderzoeker.