Net een master gehaald en twijfel je of je voor een PhD moet gaan? Of toch direct aan het werk? Je wil graag jouw kennis toe gaan passen in de praktijk, maar een PhD heeft ook veel voordelen. Een lastige keuze. Wij hebben Joost (Junior Researcher Seed Production), Jordy (Researcher Phytopathology) en Valerio (Senior Bioinformatician) gevraagd wat de voor- en nadelen zijn van beide mogelijkheden. Joost is meteen gaan werken na zijn master. Jordy en Valerio hebben juist eerst een PhD gedaan. Ondertussen zijn ze alle drie werkzaam in Seed Valley.
Een PhD opleiding volgen
Voordelen PhD opleiding
- Tijdens je PhD opleiding leer je een groep mensen aansturen.
- Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
- Het zorgt voor een ‘zachte’ overgang van student naar je eerste baan. Je blijft in de academische wereld; een wereld waar je dan al 5 á 6 jaar in hebt gezeten tijdens je studie.
- Doordat je veel alleen doet, leer je oplossingsgericht denken.
- Je ontwikkelt extra onderzoek skills, ten opzichte van een hbo/wo opleiding. Denk aan een duidelijkere helikopter view en een groot inschattingsvermogen.
- Je kunt nieuwe kennis delen met de wereld, door het publiceren van jouw onderzoek.
- Je verzamelt een uitgebreid netwerk van professionele collega’s.
- Je mag je helemaal verdiepen in jouw onderzoek.
- Experimentele skills worden je goed aangeleerd.
Nadelen PhD opleiding
- Als PhD student ben je voornamelijk bezig met het publiceren van je onderzoek, er is weinig ruimte voor andere werkzaamheden.
- Je bent veel alleen aan het werk, dit kan eenzaam zijn.
- Door de vrijheid is er minder structuur, dit is voor sommigen lastig.
- Het begeleiden van studenten kost veel tijd. Dat is niet erg, maar je moet het wel leuk vinden.
- Je krijgt na je PhD opleiding misschien te horen dat je overgekwalificeerd bent voor een functie binnen bedrijven.
- Je werkt continue met deadlines, dit geeft tijdsdruk en kan zorgen voor stress.
In het bedrijfsleven stappen
Voordelen bedrijfsleven
- De kans om door te groeien als onderzoeker is groter dan op de universiteit. De universiteit is vergelijkbaar met een piramide. Hoe hoger je wilt komen, des te kleiner is de kans op een baan.
- Binnen het bedrijfsleven is het doel van een onderzoek meer afgekaderd. Je focus ligt daardoor op het behalen van een concreter doel.
- Je werkt aan meerdere projecten tegelijk, in plaats van aan één project aan de universiteit. Dit geeft meer afwisseling in je werkzaamheden.
- Binnen het bedrijf ben jij de expert in jouw functie. Je collega’s weten jou daardoor te vinden met de juiste vragen, ook de mensen uit bijvoorbeeld het buitenland.
- Ook in het bedrijfsleven bouw je een groot netwerk van professionele collega’s op.
Nadelen bedrijfsleven
- Ook hier is tijdsdruk, de proeven van veredelaars hebben deadlines en zij hebben resultaten van jou nodig om verder te kunnen met hun werk.
- Het kan wennen zijn om onderzoek te ‘delen’ met een team. Hulp vragen moet dan nog in je systeem komen.
- Tijdens je werk is het niet mogelijk om jouw onderzoeken te publiceren. Op een later moment aan de slag willen als onderzoeker op een universiteit wordt lastig, omdat je geen gepubliceerde onderzoeken op jouw naam hebt staan.
Nu je alle voor- en nadelen hebt gelezen is het aan jou om een keuze te maken. Ben je benieuwd naar de posities binnen het bedrijfsleven? Neem dan een kijkje op onze vacaturepagina. Wie weet word jij binnenkort de collega van Jordy, Valerio of één van de vele andere medewerkers binnen Seed Valley.
Bekijk het vacatureoverzicht