Hoe heeft een wetenschappelijke doorbraak de wereld in 30 jaar tijd drastisch veranderd? Deze vraag werd beantwoord tijdens de Collegetour op het Martinus College. Scholieren van 5 vwo doken op hun vrije middag in de wereld van DNA-onderzoek bij planten.

PCR, een Nobelprijswinnende technologie, was het uitgangspunt van de middag. Scholieren gingen aan de slag met methodes voor DNA-isolatie en het maken van een DNA-vingerafdruk. Voor het eerst mochten scholieren werken met micropipetten en gelelectroforese. Mike Heimerikx van Enza Zaden was als specialist een vraagbaak wat betreft de tips en trucs. Ook vertelde hij hoe DNA-onderzoek gebruikt wordt in plantenveredeling en welke mogelijkheden de huidige technologieën ons bieden.

De Collegetour is opgezet vanuit Bètapartners. Een netwerk waarbij 39 scholen uit voorgezet- en hoger onderwijs samenwerken aan professionalisering van docenten, vakvernieuwing en vakontwikkeling. Vijf scholen uit Noord Holland Noord organiseren een collegetour waarbij elke school, in samenwerking met het bedrijfsleven, een college organiseert over een biologisch, scheikundig of natuurkundig onderwerp en de toepassing daarvan in de praktijk. Scholieren van 5 vwo krijgen de kans om zich hiervoor in te schrijven. In samenwerking met Seed Valley en Enza Zaden is er door docenten van het Martinus College en het Werenfridus een college ontwikkeld over PCR. Een Nobelprijswinnende technologie die een revolutionaire invloed heeft gehad op de mogelijkheden in DNA-onderzoek.