Tijdens het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Máxima aan Enkhuizen op 14 juni lag in de Oude Haven een kleurig mozaïek van groenten en bloeiende planten. Het mozaïek werd donderdagochtend gebouwd door de kinderen uit groep 7 van basisschool De Hoeksteen (foto’s).

De Westfriese zaadbedrijven Syngenta, Enza Zaden en Bejo brachten een grote partij tomaten, paprika’s, wortelen, bloemkool en bloeiende petunia’s naar de haven van het Zuiderzeemuseum. Daarmee werd door de kinderen op het dek van het historische turfschip ‘De Hoop’ een mozaiëk waarin het monogram van het koninklijk paar gemaakt. Het schip werd met een escorte van schoolkinderen aan dek, afgemeerd bij het eindpunt van de wandeling aan de Dijk / Veermanskade. De rest van de klas stond, gekleed in rood-wit-blauw, op de kade in de buurt van hun gezonde kunstwerk.

Nadat de koning en koningin het werkstuk hadden gezien, ging de hele kinderklas aan boord om de groente en planten te verpakken in papieren tasjes en kosteloos uit te delen aan het publiek.

Het groentemozaïek is een initiatief van Seed Valley in samenwerking met het Zuiderzeemuseum, Enkhuizer Aannemerbedrijf EAB, basisschool De Hoeksteen, creatief bureau TIF en grafisch bedrijf DiCAP.

Foto’s van het maken van de mozaïek zijn te vinden op onze Facebookpagina.