Rijk Zwaan voert de lijst van honderd toonaangevende tuinbouwondernemingen nog aan. Nog wel… het had weinig gescheeld of Enza Zaden had die hoogste notering overgenomen.

Volgens Martien Penning, initiatiefnemer van de Hillenraad100, worden de verschillen in de top steeds kleiner. “Ondernemingen in de categorie Uitgangsmaterialen scoren hoog. Zij staan symbool voor wat misschien wel de toekomst van de Nederlandse tuinbouw is: zeer technologisch, zeer innovatief en zwaar internationaal georiënteerd.”

Het Hillenraad-comité noemt Enza Zaden (2) een bedrijf met een voorbeeldfunctie. “We zien hier een onderneming die zeer goed weet om te gaan met People, Planet én Profit.” Enza Zaden wordt tevens betiteld als het beste familiebedrijf.

Ook over Incotec (4) was het rapport lovend. Een paar quotes: “De Incotec Group sprong enige jaren geleden in een immens gat in de markt. Voor het zesde jaar op rij worden hier dubbele groeicijfers genoteerd, qua omzet. Die groei zal nog wel even aanhouden, gezien de vorderingen op het gebied van X-ray zaadselectie en de aandacht voor gewasbescherming, een zeer actueel thema. De nieuwe CEO Douwe Zijp heeft een vliegende start.”

Foto: Directielid Hein Bemelmans van Enza Zaden neemt de award voor het beste familiebedrijf in ontvangst tijdens het Hortigala 2014.

Bron: AGF