Wie de tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ in het Westfries Museum bezoekt, stapt een eigentijds restaurant binnen.

‘De Verstandighe Kock’ is het enige restaurant in Nederland waar je niets kunt eten of drinken, maar toch van voedsel kunt genieten. Op de menukaart prijkt een copieus informatiediner in vijf gangen.

Alle gerechten – speelse computeranimaties – worden geserveerd aan een feestelijk gedekte tafel, smakelijk gepresenteerd op een tinnen bord met ingebouwd beeldscherm. Op je bord liggen de uiteenlopende ingrediënten van de eetcultuur in de Gouden Eeuw. Voor de kids zijn er kindermenu’s van vierhonderd jaar geleden.

Het museum toont zeventiende-eeuwse stillevens, jachttaferelen en andere kunstwerken die de weg van het voedsel laten zien. Van het land via de markt en de keuken naar de tafel.

Gastconservator Prof. Donna Barnes en voormalig Westfries Museum-directeur Ruud Spruit schreven een bijbehorend boek om van te smullen. Het rijk geïllustreerde ‘Smakelijk Eten / Food for Thought’ beschrijft de eet- en drinkgewoonten van onze voorouders aan de hand van schilderijen, prenten, recepten en liederen. Een hoofdstuk is gewijd aan de productie van voedsel in het ook toen al agrarisch belangrijke West-Friesland.

Met het oog op de historische betekenis van West-Friesland als de bakermat van talloze groente- en zaadpioniers, ondersteunt Seed Valley de expositie, die van 10 december t/m 13 maart is te zien in het Westfries Museum in Hoorn.

De expositie is onderdeel van het Hoorns Museum Menu. In het Museum van de Twintigste Eeuw is gelijktijdig de tentoonstelling ‘Aan Tafel!’ te zien over ons veranderende eetpatroon in de vorige eeuw. Het Affichemuseum toont ‘A la Carte’ klassieke reclameposters van eten en drinken.