De bittergourd, een Aziatische bitter smakende komkommerachtige groente met een knobbelige schil, is volgens verschillende voedingsonderzoeken heilzaam tegen obesitas en diabetes type2. Een Nederlands collectief van bedrijven en onderzoeksinstellingen analyseert welke bittergourd rassen de beste verhouding van bioactieve inhoudsstoffen hebben en hoe we die hier kunnen produceren.

Het collectief, gevormd door veredelingsbedrijf East-West Seed, CAH Vilentum Dronten, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Fytagoras en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, onderzoekt mogelijkheden voor teelt van deze tropische groente in de kassen van een teler in Flevoland. Daarnaast wordt gevriesdroogde bittergourd uit Thailand getoetst op bioactieve inhoudsstoffen.

In deze fase onderzoekt het collectief de inhoudsstoffen in hier geteelde en Aziatische bittergourds. Men hoopt de verschillen tussen plantenrassen vast te stellen. In een vervolgfase worden teeltprotocollen opgesteld om in Nederland economisch verantwoord te kunnen produceren. Geïmporteerde bittergourd is in Nederland beperkt verkrijgbaar bij toko’s, en is onder verschillende namen bekend: karela, sopropo, fukwa of momordica. De groente is vanwege de bittere smaak niet populair bij West-Europeanen, maar ook daar werkt de groep aan.

Karin Senf, projectleider Innovatie & Investeringsbevordering bij Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, licht toe: “ Als we straks weten welke bittergourd de beste werking heeft, willen we consumenten helpen om bittergourd lekker te kunnen bereiden. Pascal Jalhay van de Marfo Food Group heeft ons al verrast met enkele heerlijke gerechten. Die recepten zullen we straks ook beschikbaar stellen voor de consument.”

Het Bittergourd initiatief komt voor uit het project Personalized Food en een vervolgonderzoek naar business cases Voeding & Gezondheid.

Meer info: www.omfl.nl