Seed Valley, het cluster van zaadbedrijven in Noord-Holland Noord, wordt met ingang van 1 mei 2014 versterkt met twee technische bedrijven: Polytechniek uit Venhuizen en Leba Metaalbewerking uit Enkhuizen. Beide bedrijven ontwikkelen weliswaar zelf géén plantenrassen of zaadtechnologie maar zijn met hun producten en diensten zeer nauw verbonden met de sector.

Leba is van oorsprong een metaalbewerkingsbedrijf dat machines en machineonderdelen ontwerpt en fabriceert voor onder meer de zaadsector. Daarbij gaat het zowel om complete maatwerkoplossingen op basis van specifieke klantwensen, als om onderdelen van totaaloplossingen.

Een goed voorbeeld van zo’n totaaloplossing is de automatische pilleermachine die Leba samen met de Enkhuizer bedrijven Incotec en Seed Processing Holland op de markt brengt onder de naam Holland Seed Coating Systems. Leba ontwerpt en bouwt de machines, Seed Processing Holland verkoopt en onderhoudt ze en Incotec levert het coatingmateriaal en de benodigde licenties om de gepatenteerde technologie toe te passen. De samenwerking in Holland Seed Coating Systems is een van de sterkste voorbeelden van kennisdeling binnen het Seed Valley cluster.

Net als alle bedrijven in Seed Valley is Leba een hoogwaardig en innovatief bedrijf dat met name werk biedt aan engineers, elektrotechnici, werktuigbouwkundigen en CAD tekenaars.

Polytechniek Installateur van A t/m Z is een technisch installatiebedrijf dat al ruim 40 jaar technische installaties bouwt en onderhoudt voor de agrarische sector. Het kort-en-krachtige motto van Sjon de Lange, algemeen directeur van Polytechniek, is : “Wij verkopen klimaat”. Het bedrijf levert onder meer koude- en warmtetechniek, luchtbehandeling, elektrotechniek en watertechniek aan een groot aantal zaadbedrijven in Seed Valley.

Het bedrijf installeerde en realiseerde ook de gehele technische inrichting van het ClusiusLab, de nieuwbouw van het Clusius College in Hoorn waarin een plantenkas, groene laboratoria en instructielokalen zijn gevestigd. Deze moderne faciliteiten worden inmiddels volop gebruikt voor onderwijs in onder meer veredeling, zaadteelt, zaadtechnologie en weefselkweek.

Polytechniek en Leba sluiten zich aan bij de missie en strategie van Seed Valley: Het versterken van onze economische positie en verankering van het cluster van zaadbedrijven in Noord-Holland. Ook zij willen actief samenwerken met onderwijsinstellingen en investeren in de bekendheid van de regio met haar hoogwaardige werkgelegenheid.