Uitdagingen in de sierteeltsector

Productievere rassen, resistenties en DNA-analyses; Voor welke uitdagingen staat de sierteeltsector? Hier alvast een opwarmertje. Meer weten? Nick de Vetten, R&D manager bij Dekker Chrysanten, spreekt hierover tijdens de alumnidag van studievereniging Semper Florens op 26 mei a.s.

Nick: “Dekker Chrysanten is één van de grootste chrysantenvermeerderaars van de wereld. De onderneming, die nieuwe chrysantenrassen ontwikkelt en vermarkt, beschikt over eigen productielocaties in Hensbroek, Tanzania, Colombia en Zuid Afrika.

De Nederlandse sierteeltsector vertegenwoordigt een aanzienlijk belang voor de Nederlandse economie met een exportwaarde van circa 8,5 miljard euro en tienduizenden banen. De omzet en de exportcijfers laten jaar op jaar recordcijfers zien. De Nederlandse sierteelt loopt niet alleen wereldwijd voorop wat betreft nieuwe en betere rassen, maar ook op andere punten als teelttechnieken, kassenbouw en robotisering. Alle schakels zijn van belang om deze positie te behouden. De veredeling is een onmisbare schakel in dit succes door haar bijdrage aan een aantrekkelijk, sterk en divers assortiment en door de ontwikkeling van rassen die productiever en duurzamer worden. De nadruk in de sierteeltveredeling ligt vooral op productiviteit, esthetische kenmerken (vorm, kleur en geur), vaasleven, transportbestendigheid maar ook in toenemende mate naar ziekte- en plaagresistentie rassen.

Mede dankzij de veredeling is het gebruik van energie, water en chemische middelen in de sierteelt sterk afgenomen. Echter, zowel vanuit Europese wetgeving als vanuit de consument neemt de druk steeds meer toe om de ecologische footprint van de tuinbouw verder te verkleinen. Weerbare gewassen en natuurlijke gewasbescherming zijn nodig om tot echt duurzame teelt te komen, zonder chemische middelen.

Door een traditionele veredelingsaanpak aangevuld met de modernste DNA-technieken kan niet alleen sneller, maar ook betere rassen opleveren. Deze technieken worden in de veredeling van groenten- en akkerbouwgewassen al vele jaren en op grote schaal gebruikt en beginnen nu in de veredeling van sierteeltgewassen opgang te maken. Door de complexe genetica (veel sierteelt gewassen zijn polyploid) en grote genomen (bijvoorbeeld de bolgewassen) is de overstap naar nieuwe DNA technieken groot en kostbaar. Deze toenemende kennis- en kapitaalintensiviteit van de sierteelveredeling leidt in hoog tempo tot schaalvergroting en bedrijven die de krachten te bundelen op het gebied van onderzoek en implementatie van nieuwe veredelingstechnologieën. Een voorbeeld hiervan is de recente oprichting van het bedrijf GenNovation door Florensis, Gebr. Vletter & Den Haan, Anthura en Dekker Chrysanten.”

Dekker Chrysanten