Onder het motto ‘vandaag werken aan de business van morgen’ organiseerden Rabobank, Seed Valley en BDO voor de tweede keer een symposium voor agri/food bedrijven.

Als spreker was ondernemer, hoogleraar, auteur en zuiderbuur Steven Van Belleghem uitgenodigd. Met zijn aansprekende voorbeelden over conversatie via social media bepleitte hij ons denken en communiceren aan te passen aan de wereld van morgen. En die wereld lijkt op de grot van een holbewoner: we kunnen meer met een simpel plaatje dan met tekst! Steven Van Belleghem hanteert drie vuistregels: wees als bedrijf ‘knuffelbaar’, geef je klanten voldoende gespreksstof en neem deel aan conversaties over je bedrijf.

 Volgens plantenwetenschapper Pim Lindhout (Solynta) komen er grote verschuivingen in de aardappelketen aan. De veredeling komt in een stroomversnelling en in de toekomst zaaien we aardappelzaad in plaats van pootaardappelen. Koos Bijman, IT consultant bij BDO, demonstreerde hoe business intelligence tools helpen om grip te houden op de groeiende stroom gegevens uit IT-systemen. Een deur verderop ging Hans van der Mark van Rabobank International in op de valutarisico’s die een bedrijf loopt bij export buiten de Eurozone.

Voor het netwerkdiner nog even lekker polariseren in een Lagerhuisdebat. Een traditionele maar verfrissende manier van communiceren over een spraakmakend onderwerp: de agribusiness. Gijs Weenink (DebatAcademie) trad op als strenge ‘Speaker of the House’. Met zijn prikkelende stellingen wist hij het gezelschap in twee kampen te splijten en met hun argumenten weer toenadering te laten zoeken.

 

Terwijl in de zaal werd gedebatteerd, trof toprestaurant Meijer’s de voorbereidingen voor het netwerkdiner. 

Jaap Bond, gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland en voorzitter van de AgriBoard, gaf als juryvoorzitter zijn kritisch oordeel over de debatkwaliteiten van de gasten. Laurens Kroon (Bejo) debatteerde fel maar maakte op een beslissend moment de overstap naar het andere kamp en wist dat goed te beargumenteren. Gé Bentvelzen (ABZ Seeds) werd geroemd om zijn gepassioneerde en charmante stijl.