peperNiet groot van formaat, wel een grote impact: de peper! Ongeveer 20% van de wereldbevolking eet de groente die bekend staat om z’n pittigheid. Heb jij je wel eens afgevraagd wat de heetste peper ter wereld is? Wij presenteren je 5 pepers en hun bijbehorende pittigheid.

De Scoville schaal
Om de hitte van de peper de meten, wordt de schaal van Scoville gebruikt. Bij het toepassen van deze schaal wordt de hoeveelheid capsaïcine gemeten. Dit stofje prikkelt de warmtereceptoren op je tong, waardoor het voelt alsof je iets branderigs in je mond hebt. Bijzonder: de schaal wordt eigenlijk alleen gebruikt ter vergelijking, want de scherpte kan verschillen per vrucht van dezelfde plant.

And the winner is….
Wij hebben de volgende vijf pepers op een rijtje gezet, van erg mild tot super spicy!

Scoville-schaal5. Paprika
Op de vijfde plaats staat de paprika. Je zou bijna niet geloven dat deze milde groente eigenlijk ook een peper is. Op de Scoville schaal scoort deze dan ook 0 units.

4. Jalapeño
Deze mexicaanse peper wordt omschreven als ‘licht pittig’ . De jalapeño scoort dan ook 2.000 tot 8.000 units op de Scoville schaal. De rode jalapeño is scherper dan de groene variant.

3. Cayenne
De Cayenne peper staat als verpulverde versie in bijna ieder kruidenkastje. Hierdoor zou je misschien denken dat de scherpte wel mee zou vallen. Echter geeft de Cayenne peper 30.000 tot 50.000 units aan op de Scoville schaal.

2. Red Savina Habanero
Deze peper lijkt op een mini paprika, maar vergis je niet! De Habanero peper meet 350.000 tot 577.000 units. In 2007 was dit de heetste peper, volgens het Guiness Book of Records

1. Carolina Reaper
De Red Savina Habanero is inmiddels van de troon gestoten. De Carolina Reaper is de absolute nummer 1 met 1.500.000 tot 2.200.000 units! Dit is een extreem pittige peper.