Als havo-scholier kan het soms moeilijk zijn om een vervolgopleiding te kiezen. Als het je leuk lijkt om te werken in een sector die echt belangrijk is voor een wereldwijde voedselvoorziening, dan is werken binnen Seed Valley misschien wel iets voor jou! Om je keuze net even iets makkelijker te maken hebben wij een aantal hbo-opleidingen voor je op een rijtje gezet.

Opleiding: Bio-Informatica

Na je opleiding Bio-informatica draag je bij aan het verbeteren van bijvoorbeeld ziekteresistentie van gewassen. Je gebruikt informatica om biologische en genetische vraagstukken op te lossen. Na je opleiding kun je aan de slag als Bio-informaticus. Door een combinatie van data science, statistiek en machine learning verwerk je data en doe je onderzoek naar verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld naar het verbeteren van weerstand tegen ziektes in planten. Je werkt nauw samen met artsen, onderzoekers en informatici.

fotot borstel borstel 1

Wat leer ik bij een opleiding Bio-informatica?
De kern van Bio-informatica is puzzelen achter de computer over mens, plant en dier. Je verwerkt data en doet onderzoek naar bijvoorbeeld erfelijk materiaal (DNA) , de oorzaak van erfelijke ziekten en het verbeteren van medicijnen. Wist je dat er dagelijks duizenden metingen uit het laboratorium komen? Als Bio-informaticus ben jij degene die uit dit doolhof van gegevens de juiste verbanden en oplossingen bedenkt waar niemand ooit aan gedacht heeft. Tijdens je opleiding houd je je dus vooral bezig met het gebruiken van biologische data om inzichten te krijgen van bijvoorbeeld ziektebeelden.

Waar kan ik een opleiding Bio-Informatica volgen?
De opleiding wordt onder andere aangeboden door de Hogeschool Leiden, Hanzehogeschool Groningen, en HAN. De opleiding duurt vier jaar.

Opleiding: Toegepaste Biologie

Bij Toegepaste Biologie lever je met onderzoek een bijdrage aan een gezonder milieu, gezonder eten en een goed leven voor planten en dieren. Na je studie Toegepaste Biologie kan je aan de slag als bijvoorbeeld Kwaliteitscontroleur Groente, Adviseur Ecologie of Biotechnoloog.

Toegepaste Biologie

Wat leer ik bij een opleiding Toegepaste Biologie?
Tijdens je studie ben je al volop je steentje bij aan het dragen aan een groene leefomgeving. Zo werk je nauw samen met opdrachtgevers in praktijkcases waar je onderzoek doet naar Biologische vraagstukken. Een voorbeeld vraagstuk zou kunnen zijn: “Hoe ontwikkel ik een tomaat die ook beschermt tegen kanker?” In een kas of op het veld verzamel je gegevens die jou kunnen helpen bij het onderzoek. Ook leer je om veldonderzoek op te stellen en leer je gebruik te maken van geografische informatie systemen (GIS).

Waar kan ik een opleiding Toegepaste Biologie volgen?
De Aeres Hogeschool en HAS Hogeschool bieden de opleiding Toegepaste Biologie aan.

Opleiding: Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

De bachelor Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek (ook wel bekend als Life Sciences) is kort gezegd gericht op het analyseren van materiaal. Dit kunnen bijvoorbeeld organismen zijn, bloedcellen of geneesmiddelen. Na de opleiding kan je onder andere aan de slag als biomedisch onderzoeker of forensisch laboratoriumonderzoeker.

Biologiemedischonderzoek

Wat leer ik bij een opleiding Biologisch & Medisch Laboratoriumonderzoek?
Bij Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek leer je hoe je cellen kan onderzoeken en beïnvloeden. Aan de medische kant van de opleiding kan je bijvoorbeeld onderzoek doen naar het ontstaan van kanker. In de biologische hoek kan je aan de slag met zaken zoals het aanpassen van allerlei organismen zodat ze nuttiger worden voor de mens. Dit kunnen dingen zijn zoals bacteriën ontwikkelen die plastic kunnen verteren, of planten beïnvloeden om beter tegen ziektes te kunnen of meer voedsel te produceren.

Waar kan ik een opleiding Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek volgen?
De Avans Hogeschool, HANHanzehogeschool Groningen en de Hogeschool Leiden bieden de opleiding Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek aan.