Pim Wolkers: “Het mooiste is als het kiemlab doorgaat, dan is mijn opdracht geslaagd!”

  • Stage bij: Proeftuin Zwaagdijk februari – juni 2010
  • Opleiding: Hogeschool InHolland Alkmaar Bedrijfskunde & Agribusiness
  • Stageopdracht: onderzoek naar opzetten kiemlaboratorium in Proeftuin Zwaagdijk
  • Leermoment: “Alles wat ik op school heb geleerd, komt hier samen.”
  • Steekwoorden: doorzetter, zelfstandig, nieuwsgierig, brede blik.
  • Typisch Pim: “Als je ’t zelf niet doet, gebeurt er ook niks.”

 

Agribusiness
“Ik kom uit de rozen. Mijn ouders hadden een kwekerij. Misschien dat daarom mijn interesse voor de agribusiness al vroeg ontstond. Mijn broer heeft dezelfde opleiding als ik inmiddels afgerond, ik zit nu in mijn derde jaar. Vooral de combinatie van technische bedrijfskunde en agribusiness is interessant. En ik zie er toekomst in; kijk maar eens naar de advertenties in de krant. Dáár zit ruimte!”

Proeftuin Zwaagdijk
“Ik was al bekend met het bestaan van de Proeftuin Zwaagdijk. Via Seed Valley heb ik kunnen regelen dat ik hier stage kan lopen. Echt leuk om de eerste paar weken mee te lopen en alles te ontdekken over de middelen en methoden die hier worden onderzocht. Het proces van hoe gewassen groeien, vind ik boeiend. Ik weet al zoveel meer!”

Onderzoek: kiemlaboratorium
“Op dit moment ben ik in de tweede fase van mijn stage beland. Mijn opdracht is om te onderzoeken wat er voor nodig is om een kiemlaboratorium op te zetten in de Proeftuin. Dat is veel uitzoeken op internet, contacten onderhouden met zaadbedrijven en een beeld krijgen van welke vereisten er zijn. Veelzijdig én leerzaam. Want waar je tijdens de opleiding in gedeeltes informatie krijgt, leer ik hier alles samen te voegen. Ik doorloop nu het hele traject van begin tot einde. Het mooiste is als het kiemlab daadwerkelijk doorgaat, dan is mijn opdracht geslaagd!”

Toekomst
“Volgend studiejaar wil ik me nog meer verdiepen in de bedrijfskundige kant die bij agribusiness komt kijken: logistiek, bedrijfskunde en marketing. Zelfstandig bezig zijn, spreekt me alvast aan. Ik kan altijd aankloppen bij mijn stagebegeleider, maar ik weet wel: als je niet zelf je mond opentrekt, dan gebeurt er niks. Ik weet nu hoe ik mensen kan benaderen om mijn informatie te krijgen. En dus om dingen voor elkaar te krijgen en mijn opdracht tot een goed einde te brengen.”

Proeftuin Zwaagdijk (Zwaagdijk-Oost) is een onderzoekscentrum waar praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd voor alle land- en tuinbouwsectoren. Het bedrijf is de schakel tussen producenten van gewasbeschermingsmiddelen en de zaadindustrie. Voor bijvoorbeeld een nieuwe zaadcoating moet de werking worden getoetst onder specifieke teeltomstandigheden. Zaadbedrijven willen de proeven met ziekteverwekkers natuurlijk niet in hun eigen kassen. Voor praktijktoetsen worden dus de kassen en specialistische infectiemethoden van Proeftuin Zwaagdijk ingeschakeld.