Rik: “Zuid-Afrika is niet voor watjes!” 

Stage bij: Bakker Brothers (Noord-Scharwoude) september 2010 – maart 2011
Opleiding: Tuinbouw & Akkerbouw (Hogeschool Larenstein)
Stageopdracht: Onderzoek naar toetsmethoden voor roestziekte in bonen.
Leermoment: “Ik heb alles gedaan, van zaaien tot oogsten, en meer geleerd dan tijdens mijn opleiding.”
Steekwoorden: brede interesse, doorzetter, leergierig.
Typisch Rik: “Ik vind het hartstikke leuk om allerlei dingen binnen het bedrijf op te pakken.”

Veredeling
“Via Seed Valley ben ik in contact gekomen met verschillende veredelingsbedrijven. Ik wilde voor mijn projectstage meer weten over veredelen; in mijn ogen is dat het mooiste in de plantenwereld. Waarom? Je bent constant bezig om nieuwe dingen te creëren. Ik ben er bij toeval mee in aanraking gekomen tijdens mijn opleiding, maar het heeft bij mij de ogen geopend. Zo interessant en tegelijkertijd creatief. Je ziet snel resultaat van waar je mee bezig bent; lang niet altijd goed, maar dat houdt het juist spannend.”

Bakker Brothers
“Bakker Brothers was het eerste bedrijf dat reageerde op mijn sollicitatiebrief. Na een gesprek bleek dat we goed met elkaar overweg konden en leek de aangeboden stage ook een mooie uitdaging. Bakker Brothers houdt zich voornamelijk bezig met veredeling van groente en bonen. Mijn opdracht was onderzoek te doen naar toetsmethoden voor de roestziekte in bonen. In Afrika vormen bonen een belangrijke voedingsbron; daarom zou ik bij een zusterbedrijf van Bakker Brothers – Klein Karoo – in Zuid-Afrika ruim vier maanden mijn onderzoek uitvoeren. Maar eerst kreeg ik negen weken opleiding in Noord-Scharwoude om mijn kennis op niveau te brengen. Vanaf september vorig jaar liep ik één dag in de week mee, zodat ik de proef goed zou kunnen beoordelen. Ook stelde ik in overleg een planning op. En in november was het zo ver: ik vloog – alleen! – naar Pretoria.”

Onderzoek
“Toen ik in Zuid-Afrika aankwam, had ik niks. Ik kreeg een proefveldje bij Klein Karoo, dat enorm was verwaarloosd. Ik heb zelf de irrigatie aangelegd en het geheel opgeknapt voordat er bonen konden groeien. Maar ze déden het en ik heb de hele teelt meegemaakt, van zaaien tot oogsten, en de resultaten verwerkt in mijn verslag. Dat ging vervolgens naar Nederland. Mijn onderzoeksresultaten waren goed, ik heb advies kunnen geven over alle mogelijkheden om op ziekten – met name roest – te toetsen.
Ik had ook nog een proefveld bij een overheidsinstelling, waar een zekere mevrouw Liebenberg werkte. Zij heeft haar leven gewijd aan onderzoek naar ziekten in bonen. Ik kon dus enorm veel van haar leren. Aan het einde van mijn stage mocht ik nog naar een door haar georganiseerde workshop voor onderzoekers vanuit de hele wereld. Ze zou zelf stoppen met werken en ze wilde haar kennis overdragen aan anderen om haar werk voort te zetten.”

Zuid-Afrika
“Het verschil met Nederland is groot. Het is bijna vijandig hoe mensen er op blanken reageren. Het ligt natuurlijk wel aan de manier waarop je er zelf mee omgaat en ook aan het opleidingsniveau van mensen daar; het arme deel van de bevolking is minder vriendelijk. Je moet van je af kunnen bijten. Afrika is niet voor sissy’s!
Ik heb er een mooie tijd gehad. Naast mijn onderzoek heb ik gelukkig de tijd gehad om veel te zien. Ik ben in het Krugerpark geweest en zag daar in twee dagen tijd de complete ‘Big Five’. Dat is best uitzonderlijk. Ik heb giftige spinnen over mijn arm laten lopen en zag één van de meest giftige slangen ter wereld op een meter afstand voorbij komen. Ik heb in Durban op het strand gelegen en meerdere natuurparken gezien. Ik zou zó weer teruggaan…”

Toekomst
“Het leren was het allerbelangrijkste. Ik heb tijdens deze projectstage meer geleerd dan tijdens mijn opleiding. Het was een goede voorbereiding op mijn toekomst. Het is uiteraard aan Bakker Brothers ze wat gaan doen met mijn bevindingen. Maar mijn onderzoek was wel dusdanig geslaagd, dat ik ben gevraagd om er te komen werken! Ik ga nu eerst na de zomer afstuderen – hiertoe ga ik nogmaals een onderzoeksstage doen waarvoor ik mogelijk wéér naar Afrika ga. Tot die tijd werk ik hier als medewerker R&D; ik pak alles aan, van schoffelen tot ziektetoetsen. Ik vind dat leuk, want zo leer je een bedrijf van binnen en van buiten kennen. Ik heb echt geen besef van tijd, want de dagen vliegen om!”

Bakker Brothers (Noord-Schwarwoude) is gespecialiseerd in de veredeling van groenten, met name bonen. Het bedrijf is Nederlands grootste leverancier aan de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Overal ter wereld bestrijdt de FAO honger. In plaats van directe voedselhulp wordt tegenwoordig vooral de landbouw ondersteund, o.a. door kleine boeren goed zaad te geven. Het komt voor dat Bakker Brothers de zaden zodanig moet verpakken dat ze een dropping uit een vliegtuig goed kunnen doorstaan.
Het aantal medewerkers in de regio Seed Valley is 25; daarnaast zijn de Bakker Brothers met hun bean productions actief in Afrika. Bakker Brothers is een familiebedrijf dat momenteel geleid wordt door de 3e generatie. De communicatielijnen zijn kort, de sfeer is informeel en er wordt met veel plezier gewerkt. De medewerkers hebben een grote eigen verantwoordelijkheid.