li_2016078_tomatoGele stippen en vlekken op de tomaat, de nachtmerrie van iedere tomatenteler. Dit is namelijk één van de symptomen van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Deze plantenziekte verspreidt zich razendsnel door de kassen en maakt tomaten onverkoopbaar. Tijd voor actie! Dat vinden de Seed Valley bedrijven ook. Meerdere bedrijven zijn opzoeken naar de oplossing: resistente tomaten.

Welke successen zijn al behaald?
13 april 2021 – De eerste resultaten van Enza Zaden bevestigen hoogresistentie niveau in tomaten.

8 april 2021 – EenVandaag maakte een reportage over ToBRFV: Tomatenplantvirus bezorgt telers wereldwijd kopzorgen, maar redding vanuit Nederland is nabij.

22 maart 2021 – In een reportage van NH Nieuws een compleet overzicht tot nu toe: Race tegen het tomatenvirus: hoe West-Friese zaadbedrijven zoeken naar een oplossing.

2 december 2020 – Syngenta brengt begin 2021 een resistent tomatenras op de markt. Het vleestomatenras zal worden uitgebracht voor telers in Mediterraanse regio’s en het Midden-Oosten.

2 oktober 2020 – Het tomatenveredelingsteam van Enza Zaden heeft een gen geïdentificeerd dat een hoge resistentie biedt tegen het virus.

Wat is ToBRFV? 
Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is een plantenziekte die onder de zogenoemde Tobamovirussen valt. Het virus werd in 2014 voor het eerst in Israel gevonden en verspreidde zich daarna snel naar delen van Europa, Amerika, Azië en Afrika. Vooral door de gemakkelijke verspreiding van het virus via mechanische overdracht, verspreidt het virus zich razendsnel. Het duurt 2-3 weken voordat de eerste symptomen verschijnen. Daarom is het lastig om verspreiding onder controle te krijgen. ToBRFV is vooral te herkennen aan en soort mozaïkpatroon dat ontstaat op de jongste bladeren. Ook de vruchten krijgen dit patroon: tomaten krijgen stippen en gele vlekken. Sommige tomaten worden bruin, rimpelig en de stengels krijgen donkere strepen. Daardoor kan de tomaat niet meer verkocht worden.