Onderzoek nuttige insecten tegen trips in koolteelt

Hbo Zwaagdijk

Wat je tegen je vrienden zegt dat je doet

“Ik onderzoek welk insect de natuurlijke vijand van de trips is.”

Wat je écht doet

Proeftuin Zwaagdijk is opzoek naar een stagiair die onderzoek wil verrichten naar koolplanten en daarmee bepaalde vragen in het onderzoek kan beantwoorden. In de Nederlandse koolteelt zorgen plagen zoals trips voor veel schade. Hierdoor wordt het eindproduct vaak onverkoopbaar. Huidige oplossingen is bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze zijn vaak beperkt effectief en toelatingen staan onder druk. Er zijn nieuwe methoden nodig om plagen te beheersen.

Trips is één van de meest belangrijke plagen in koolteelt en leidt tot extra arbeid en opbrengst derving door beschadigde bladeren. In een eerder onderzoek is waargenomen wanneer de grote vlucht van trips is én een indruk verkregen van de aanwezige natuurlijke vijanden. Maar er is meer kennis nodig over het tijdstip waarop de eerste trips in het gewas is en schade aanbrengt. Ook is er meer informatie nodig over de opbouw van de populatie natuurlijke vijanden. Met deze kennis kan er mogelijk een optimale geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie worden ontwikkeld.

De Proeftuin is opzoek naar antwoord op de volgende vragen:

1. Welke natuurlijke vijanden kunnen in de koolteelt een populatie opbouwen en effectief zijn tegen trips
2. Op welke wijze zouden natuurlijke vijanden tegen trips optimaal benut kunnen worden in de koolteelt.

 


Natuur talent

  • Je bent een hbo student in toegepaste biologie of tuinbouw
  • Je hebt rijbewijs B
  • Je bent beschikbaar vanaf maart/april 2020

Over Proeftuin Zwaagdijk

De afgelopen jaren is Proeftuin Zwaagdijk uitgegroeid tot één van de belangrijkste agrarische onderzoekscentra van Nederland op het gebied van praktijkgericht onderzoek. Met eigen locaties in Zwaagdijk en in Naaldwijk en uitvoeringslocaties op ruim 100 plaatsen door heel Nederland en België heeft Proeftuin Zwaagdijk een landelijk netwerk. Bekijk voor meer info de website: www.proeftuinzwaagdijk.nl

Pak je kans

Nieuwsgierig? Stuur je sollicitatiebrief en cv naar:
Proeftuin Zwaagdijk
T.a.v. Marlies Reus
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk
Tel: 0228 56 31 64
E-mail: marliesreus@proeftuinzwaagdijk.nl