Veredeling wortel

Wo Andijk

Wat je tegen je vrienden zegt dat je doet

“Ik onderzoek hoe Pop Vriend Seeds de zaadopbrengst van wortel kan verhogen.”

Wat je écht doet

Het produceren van (veredelings)zaad is niet altijd zo rechtdoorzee als het lijkt. Veel factoren hebben invloed op het uiteindelijke resultaat, hierop is wortel geen uitzondering. Produceerbaarheid van een lijn/ras beïnvloed direct het financiële resultaat van het veredelingsprogramma. Daarom is dit een belangrijke factor in het veredelingsproces die tot het uiterst mogelijke geoptimaliseerd moet worden.

Er zijn veel componenten die invloed hebben op de uiteindelijke oogst. Je kunt hierbij denken aan het moment van planten en de plantdichtheid maar ook seizoensgebonden factoren als regen, droogte of een ziekte. Genetisch/morfologisch gezien bestaan er grote verschillen; een plant kan veel kleine of juist een paar grote schermen hebben. Een plant kan ook grove of juist fijne zaden produceren en in dat geval is dus niet al het geoogste zaad bruikbaar. Al met al begeef je je op een gecompliceerd speelveld, met ontzettend mooie uitdagingen!

Als stagiair veredeling onderzoek jij welke planteigenschappen invloed hebben op de zaadopbrengst. Dit doe je door fenotypeerwerk in de kas, samen met de veredelaars. Daarnaast analyseer jij alle data en maak je hier een bijbehorend adviesrapport bij.

Natuurtalent

  • Je volgt een wo opleiding veredeling of teelt.
  • Je bent een harde werker en niet bang om initiatief te nemen.
  • Je hebt uitstekende Engelse communicatie skills.
  • Je bent beschikbaar vanaf maart tot september 2021, voor een periode van 6 maanden.

Over Pop Vriend Seeds

Pop Vriend Seeds is een onafhankelijk zaadveredelingsbedrijf in Andijk. Ze zijn wereldmarktleider in spinazie en veredelen daarnaast ook bonen, bieten en snijbieten. Deze exporteren ze naar meer dan 100 landen, o.a. naar de Verenigde staten en China. Pop Vriend Seeds heeft 75 enthousiaste collega’s en een divers team: van net-afgestudeerden tot de echte ‘goeroe’s’ in het vak en alles ertussenin. Wil je vast een paar collega’s beter leren kennen? Kijk dan op People of Pop Vriend. Sinds vorig jaar zijn ze onderdeel van KWS waarmee er toegang is tot een berg aan technologische know how, meer collega’s wereldwijd en natuurlijk extra doorgroeimogelijkheden.

Pak je kans

Interesse? Voor meer informatie over de stage kun je contact opnemen met Jeroen Wery, Senior Breeder via email op jwery@popvriendseeds.nl. Of solliciteer direct!