Alle van der Vange – Ticket to the tropics

Statusupdate:

  • Opleiding: Toegepaste Biologie (CAH Vilentum Almere)
  • Stage: East West Seeds
  • Stageonderwerp: Genotypische eigenschappen

 

“En daar sta je dan, na ruim 15 uur vliegen aan de andere kant van de wereld. En mijn contactpersoon was nergens te vinden…!” Alle van der Vange vloog eind april voor zijn stage bij East West Seeds naar de Filippijnen. “Ik had geen telefoonnummer, niks…”

Alle: “Vrienden zijn familie en collega’s je vrienden” “Het is echt een compleet andere cultuur hier”, vertelt Alle van der Vange, stagiair voor East West Seeds in de Filippijnen, “Al zou je onenigheid met iemand hebben… nou, dat kan hier niet. Ze lopen gewoon weg.” Tot eind augustus ontdekt de student Toegepaste Biologie het land op bijzondere wijze…

Overleven in het verkeer:

“Je kunt het geen rijden noemen” Het kostte nog even moeite om het juiste visum te krijgen, maar nog net op tijd voor de dag van vertrek bemachtigde Alle van der Vange het gewenste papiertje om af te reizen naar de Filippijnen. Uitgezwaaid door familie en vrienden op Schiphol en 15 uur later zonder slaap landen aan de andere kant van de wereld: “Daar stond ik dan en mijn contactpersoon was nergens te vinden. Het enige dat ik wist is dat diegene bij de V van mijn achternaam zou moeten staan. Niet dus. Toen kwam ik op het idee om bij de A te gaan kijken, en jahoor… Wát een jetlag en ik kon meteen de volgende ochtend aan het werk!”

Wat was nu de opdracht?!

Alle werkt tot eind augustus voor het veredelingsbedrijf East West Seeds en doet onderzoek naar genetische eigenschappen van komkommers en paprika’s. “Ik heb de komkommers twee weken geleden gezaaid, nu ga ik ze overpotten. Maar meer nog ben ik bezig met het vergaren van literatuur – de eerste weken was me niet geheel duidelijk wat mijn opdracht was”, aldus Alle, “Maar dat is iets van hier, het lijkt cultuurbepaald om niet volledig te zijn. Nu gaat het goed, ik heb mijn voorstellen voor het onderzoek ingediend. Verder help ik collega’s met hun planten en ga ik elke dag wel met iemand op pad. Ze zijn hier niet graag alleen, dus altijd met familie of vrienden en ook met collega’s. Alsof het je beste vrienden zijn, ze zijn heel close met elkaar!”

Zwemmen tot 6.00 uur ‘s ochtends

En dat ontdekt Alle elke dag opnieuw. “Er wordt steeds iets georganiseerd. Zoals laatst, we gingen met een groep collega’s een dagje naar het strand. In Nederland zou je denken: om 9.00 uur weg, om 17.00 uur weer thuis. Maar nee: wij vertrokken om 16.00 uur en hebben de hele nacht gezwommen. Het water is 35 graden, dus heerlijk. Maar we kwamen er om 6.00 uit, om 7.00 uur zaten we in de auto en daarna konden we meteen aan het werk!” Nog zoiets: ruzie krijgen kun je niet. “Ze lopen gewoon weg. De omgang met elkaar is totaal anders. Ze zijn hier over het algemeen niet rijk – en degenen die dat wel zijn, laten dat graag merken – en delen veel met elkaar. Veel van mijn collega’s verdienen zo’n € 10,- per dag, en dat is al heel wat. Sommigen komen via uitzendbureaus en dan maak je dagen van tien uur, en dat zes dagen per week. Het kan nog erger: zeven dagen per week van 9 tot 9”, aldus Alle, “Maar ze zijn niet anders gewend… Ik heb veel contact met vier meiden, die werken dus ook zoveel. Ze zijn een paar jaar ouder dan ik en een werknemer die hoger is in functie kan ze echt onderwaarderen. Naar mij toe zijn deze meiden heel beschermend. Als we op stap gaan, voelen ze zich verantwoordelijk voor mij. Stel dat mij wat gebeurt, vliegen zij eruit. En dat verkeer hier, dat is écht overleven. Je kunt het geen rijden noemen. Dus als we oversteken, zijn ze supervoorzichtig met me.”

Je bent een attractie hier

Sowieso geniet Alle volop van de contacten met de lokale bevolking. “Eén ding is wel gek. Een kennis vertelde me dat ze in de kleinere dorpen met jou als toerist op de foto willen. Je bent echt een attractie. Ik dacht nog: ‘Doe normáál’. Maar het is echt zo!” De hitte is wel enorm, in de ochtenduren loopt de temperatuur al snel op tot 35 graden, warmer dan een hittegolf in Nederland. “Het leven vindt ook met name buiten plaats. We eten meestal buiten de deur en maken leuke trips. En we kijken af en toe televisie in mijn appartement, ik heb namelijk de luxe variant met airco, koelkast en TV.” En, is dat allemaal een beetje vol te houden in combinatie met onderzoek en werk? “Eerlijk gezegd: ik ben kapot. Maar ik heb het zó ontzettend naar mijn zin hier!”