Er eten straks 2 miljard meer mensen mee

Om iedereen te voeden met gezonde groenten, zijn hogere opbrengsten nodig, met minder gebruik van ruimte en energie. Wat ga jij doen?

Tafel

De wereldbevolking groeit tot het jaar 2050 met ruim 2 miljard mensen. Om iedereen te kunnen blijven voeden met gezonde groenten, zijn hogere opbrengsten nodig.

Dit tegelijkertijd met minder gebruik van ruimte, energie, zoet water en mineralen.

x bnl brussels sprouts
Tafel

Het probleem is helder! Hoe lossen we het op?

Plantenveredelaars en onderzoekers lopen niet weg voor zo’n uitdaging. Zij ontwikkelen de nieuwe groente- en bloemenrassen die langer houdbaar zijn en resistent zijn tegen ziektes. Goede kwaliteit groentezaad is voor elke boer dé investering in een rendabele oogst.

Maar goed zaad alleen is niet genoeg. Kennis over de optimale teeltmethodes is minstens zo waardevol. Daarom reizen teeltadviseurs van zaadbedrijven de hele wereld over om hun kennis te delen met lokale telers.

Spinazie

,,Ze zeggen dat veredelen de kunst van het weggooien is. En dat klopt. Het is een geduldig proces dat ook vaak op een teleurstelling uitdraait. Daar moet je mee kunnen omgaan. Maar er staat veel tegenover als je er wel in slaagt om met iets baanbrekends te komen. Dat zijn de kippenvelmomenten waarvoor je het doet. Het geeft een enorme kick als je iets in handen hebt waarvan je weet dat het de sector gaat veranderen.’’

Pop vriend agwf
Frank van Kampen
Veredelaar sperziebonen bij Pop Vriend
seedvalley purple
globe purple

Seed Valley: wereldwijd middelpunt

In Seed Valley vind je de bedrijven die wereldwijd voorop lopen in de ontwikkeling van betere plantenrassen. Nederland is koploper hierin. Onze zaden gaan de hele wereld over.

Want wát er ook verandert, één ding verandert nooit: we moeten eten!