Bas: “Ik reed zo de woestijn binnen”

  • Stage bij: Monsanto in Ica, Peru. Januari – juli 2010
  • Opleiding: MSc student Plant Sciences aan Wageningen Universiteit, specialisatie: Crop Science.
  • Leermoment: “Learning by doing, werken in de woestijnhitte én de kunst van het leidinggeven.”
  • Steekwoorden: flexibel, sociaal, nieuwsgierig, onderzoekend en vrolijk
  • Typisch Bas: “Over tien jaar ben ik hopelijk ergens general manager van een zaadproductiebedrijf. In Nederland óf ergens anders!”

Plant Sciences
“Mijn studie gaat over alles dat te maken heeft met plantenproductie. Heel dynamisch, daarom heb ik er ook voor gekozen. Je kunt er alle kanten mee op: van gewasbescherming tot teelt of veredeling, op moleculair niveau of juist op gewasniveau. Door de vele interacties zoals weersinvloeden, ziektes maar ook de constante vraag naar nieuwe en betere voedingsproducten moet je constant kunnen inspelen op die invloeden. Mijn interesse gaat vooral uit naar commerciële gewasproductie en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben inmiddels zevendejaars, maar bijna klaar…”

Monsanto
“Ik wil graag de commerciële kant op, waarschijnlijk in de richting van de zaadveredeling. Bij het zoeken naar een stage heb ik hier rekening mee gehouden, evenals met mijn wens om voor langere tijd naar het buitenland te gaan. Zou ik dat kunnen? En ook Spaans kunnen leren? En mijn kennis in de praktijk kunnen brengen? Via een e-mail met C.V. mocht ik voor een half jaar naar Peru komen bij het bedrijf Seminis, onderdeel van Monsanto. Sinds januari zit ik in de stad Ica aan de kust, zo’n 400 kilometer ten zuiden van Lima. Mijn functie kun je omschrijven als production research scientist en ik hou me vooral bezig met het, onder de huidige zoute omstandigheden, verbeteren van de meloenzaadproductie en zaadkwaliteit. Mijn proeven zijn afgerond, nu worden de eerste resultaten gebruikt om volgend seizoen – dat begint in september – te implementeren. Een voorbeeld: de watergift voor en tijdens het transplanten is van cruciaal belang. Nu willen we werken met meer uren irrigatie voor en tijdens het planten van de meloenen. Zo hopen we dat er minder sterven in de eerste dagen. Daar valt een winst van ca. 5% behalen.”

Cultuur
“De enige echte aanpassing voor mij is de mañana cultuur die hier heerst. Zo heb ik meer dan een week moeten wachten op de resultaten van mijn bodemmonsters terwijl de resultaten er al waren. Aan het begin van de week zeiden ze bij de afdeling logistiek: ‘morgen heb je ze.’ De dag erop dus weer naar logistiek: ‘Nee, de resultaten zijn er nog niet want de betaling is niet gedaan.’ Maar de betalingen zijn pas aan het einde van de week en daarvoor moet je weer bij iemand anders zijn. Daar dus naartoe: ‘Ik wist niet waarvoor het was, dus heb ik het maar uitgesteld.’ Uiteindelijk kwam alles wel in orde, maar over het algemeen duurt het langer!”

Peru
“Peru is een mooi land. Het gebied waar ik verblijf, is in 2007 getroffen door een zeer zware aardbeving en veel gebouwen liggen nog steeds in puin. Langzaamaan wordt alles weer opgebouwd, elke dag zie je een stukje verbetering. Mijn eerste indruk was wel bijzonder. Ik reed met de bus van Lima naar Ica en, toen ik er bijna was, een woestijn binnen. Ik snapte in het begin niet hoe het mogelijk was dat hier zoveel landbouw wordt bedreven. Maar het is eigenlijk heel simpel: ze slaan een put, leggen een irrigatiesysteem aan, pompen water omhoog, voegen er kunstmest aan toe en je hebt een productie. Er worden in deze regio veel asperges, druiven, tomaten, uien en nog veel meer producten verbouwd. Mijn achtertuin op dit moment is een grote zandbak van zo’n 50.000 ha. Erg indrukwekkend. Vanaf juli reis ik vijf weken door het land naar de bergen en het regenwoud, dus zie ik ongetwijfeld nog veel meer mooie dingen!”

Toekomst
“Het leukste aan dit bedrijf is, dat het ontzettend snel aan het ontwikkelen en verbeteren is. Elke dag leer ik weer iets nieuws, van het opkweken van de planten, over bemesting en bodemprocessen, tot het werken voor een ontzettend groot bedrijf als Monsanto. Het meeste leer ik van ‘learning by doing’: Ga maar aan de slag, doe maar een voorstel voor een proef. We voeren het uit en kijken of het heeft gewerkt. Omdat ik veel tijd doorbreng met de general manager, leer ik veel van hoe het is om zo’n bedrijf te leiden. Ik zie mezelf later namelijk ook wel in zo’n positie terecht komen. Ik weet nu wel zeker dat ik verder wil in de zaadveredeling. Het is nu alleen de vraag of dat in Nederland is of in Zuid-Amerika. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is een periode in het buitenland werken om ervaring op te doen zeker goed. Ook het leven is in Peru een stuk goedkoper dan Nederland. Het moeilijkste is alleen dat je ver weg bent van familie en vrienden. Over tien jaar? Dan ben ik hopelijk ergens general manager van een zaadproductiebedrijf of hard op weg om dat te worden. Of dat nu in Nederland is of ergens anders in de wereld, weet ik nog niet…”

De Monsanto-vestiging in Enkhuizen is gespecialiseerd in het opschonen, opwaarderen, ontsmetten en verpakken van vollegronds-groentezaden.In de Seed Valley regio werken 180 mensen voor Monsanto. De organisatie is wereldwijd actief met onderzoekscentra in 17 landen en productielocaties in 23 landen. Monsanto Nederland ging in 2010 van start met een project waarbij iedere medewerker zich kan inzetten voor een goed doel. Zij gaan zich daar wekelijks – indien de werkzaamheden dit toelaten – één dag voor inzetten. Ook doneert Monsanto groenten aan de voedselbank.