Wat ga jij doen?

We staan voor grote uitdagingen. Wat ga jij doen?

De wereldbevolking groeit tot het jaar 2050 met ruim 2 miljard mensen. Om iedereen te kunnen blijven voeden met gezonde groenten, zijn hogere opbrengsten nodig met minder gebruik van ruimte, energie, zoet water en mineralen.

De grote vraag is: Wie durft die enorme uitdaging aan?

Plantenveredelaars en onderzoekers lopen nooit weg voor zo’n uitdaging. Zij ontwikkelen de nieuwe groente- en bloemenrassen die hogere opbrengst geven, langer houdbaar zijn en resistent zijn tegen ziektes. Nederland is koploper in de ontwikkeling van betere plantenrassen. Onze zaden gaan de hele wereld over. Goede kwaliteit groentezaad is voor elke teler dé investering in een rendabele oogst. 

Maar goed zaad alleen is niet genoeg. Kennis over de optimale teeltmethodes is minstens zo waardevol. Daarom reizen teeltadviseurs van zaadbedrijven de hele wereld over om hun kennis te delen met lokale telers.

Nu weet je iets over wat wij doen in Seed Valley. De volgende vraag is: wat ga jíj doen? Geloof je dat belangrijke vraagstukken ook wel zonder jou worden opgelost? Of ga je iets wezenlijks bijdragen aan de maatschappij en de toekomst?

Lees meer

Een aubergine is een aubergine. Zou je zeggen. Langwerpig en zwart met een paarse gloed. Maar wie tijdens zijn reis door Azië de lokale markten bezoekt, ziet er kleine ronde witte.

Aubergine wordt over de hele wereld gegeten maar er zijn grote verschillen in de looks en het formaat. Elk land – en soms zelfs een streek binnen een land – stelt andere eisen aan de vrucht. Zie daar maar eens op in te spelen. Niet alleen het gewenste uiterlijk, maar ook de lokale grondsoort, teeltmethodes en de voorkomende plantenziekten bepalen welk ras een teler koopt.

Om als verkoper van groentezaad succesvol te zijn, moeten jouw rassen de beste zijn, beter dan de rest. Goede verkopers zijn de ogen en oren in de markt. Zij signaleren de nieuwste trends en weten waar de markt op zit te wachten.

De grote vraag is wat ga jij doen? Ben jij flexibel genoeg om steeds nieuwe vraagstukken aan te kunnen?

Lees meer

Te warm, te koud, te nat, te droog. Planten krijgen stress van weersextremen. Letterlijk. Ze groeien traag en zijn minder productief. Of ze gaan eenvoudigweg dood. Wereldwijd leidt veranderend klimaat tot extreme weersomstandigheden, waardoor oogsten verloren gaan.

Het probleem is helder. Maar hoe lossen we het op?

Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Seed Valley voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. De meest innovatieve groene vingers vind je in Nederland. Hier worden de beste groente- en bloemenrassen ontwikkeld: verbeterde variëteiten die bestand zijn tegen droogte, groeien op verzilte gronden of die geschikt zijn voor moderne teeltmethodes.

Nu weet je iets over wat wij in Seed Valley doen. De grote vraag is: wat ga jíj doen? Ben je bereid je tanden te zetten in een hedendaags vraagstuk? Want er mag nog zoveel veranderen in onze wereld, één ding verandert voorlopig niet: we moeten eten.

Lees meer

Een komkommerzaadje ziet er onopvallend uit, maar van binnen zit-ie barstensvol technisch vernuft. Op de lange route naar een succesvolle variëteit maakt een modern zaadbedrijf gebruik van high-tech gereedschap.

Met geavanceerde analyseapparatuur bestuderen we systematisch het DNA van planten, zoekend naar de gewenste eigenschappen. En op grote schaal, van grote aantallen planten en op hoge snelheid. In een veredelingsbedrijf worden jaarlijks miljoenen datapunten verzameld.

Veel data tot je beschikking hebben is leuk. Maar het is de kunst om uit zo’n groeiende berg data bruikbare conclusies te trekken waarmee plantenveredelaars verder kunnen. Bio-informatici en data-analisten zijn daarbij onmisbaar: zij ontwikkelen de algoritmes die relevante genetische patronen herkennen in grote hoeveelheden DNA-data. De ontwikkelingen gaan razendsnel. De zoektocht naar de perfecte plant is een heuse datapuzzel geworden.

Nu weet je wat wij in de zaadsector doen. De grote vraag is wat ga jíj doen? Ligt jouw toekomst op de gebaande paden? Of ben je bereid een eigen route te vinden in een innovatieve sector die telkens zijn eigen grenzen verlegt?

Lees meer

Als kind leer je: van spinazie word je ijzersterk. Maar de spinazieplant zelf is kwetsbaar. Vooral voor ziekmakende schimmels. Die muteren razendsnel en doorbreken de beschermingsmechanismen van de plant. Een spinazieras dat het ene jaar nog resistent is, kan een seizoen later bezwijken. Het is een race tegen de klok.

We moeten dus zorgen dat we de schimmel te slim en te snel af zijn. Plantenveredelaars speuren continu alle uithoeken van de wereld af naar wilde spinazie die resistent is tegen schimmels. In het lab ontrafelen onderzoekers de genetische structuur van de plant, zodat we de aanwezigheid van resistentiegenen kunnen volgen als de wilde spinazie wordt gekruist met onze smakelijke variant.

En dat werk stopt nooit. Elke groente- of bloemensoort, elk klimaat en elke grondsoort vraagt om een oplossing op maat. Een ras dat in Nederland prima presteert, zal het in warm en vochtig Thailand niet goed doen.

Nu weet je voor welke uitdagingen we in de plantveredeling staan. Wat ga jij doen? Geloof je het wel? Of ben jij slim en sterk genoeg om toekomstige voedselvraagstukken aan te kunnen?

Lees meer

Studenten en young professionals in Seed Valley

#deweekvan

#Mikeweek

Een internationale week voor Mike Gitzels. Volg Facebook of Instagram!

Lees meer