Smarten up spinach

Het resistent maken van planten is een race tegen de klok. Veredelaars ontrafelen DNA om gewassen te verbeteren. Wat ga jij doen?

Spinazie

Als kind leer je: van spinazie word je ijzersterk. Maar de spinazieplant zelf is kwetsbaar. Vooral voor ziekmakende schimmels die razendsnel muteren.

Een spinazieras dat het ene jaar nog resistent is, kan een seizoen later bezwijken. Het is een race tegen de klok.

sample plants e
Spinazie

Hoe lossen we het op?

Plantenveredelaars speuren de wereld af naar gewassen die van nature resistent zijn. In het lab wordt de genetische structuur ontrafeld. Met die kennis ontwikkelen we nieuwe en verbeterde varianten. 

Elke groente- of bloemensoort, elk klimaat en elke grondsoort vraagt om een oplossing op maat. Een ras dat in Nederland prima presteert, zal het in warm en vochtig Thailand niet goed doen. En dat werk stopt nooit.

Kolenveld Myco France

“We hebben nu een aantal rassen die goed bestand zijn tegen allerhande ziekten en plagen zoals knolvoet, mycosphaerella en trips. Daarnaast, moeten de eigenschappen van het ras ook voldoen aan de eisen van de telers. Een kleine weersverandering kan er al voor zorgen dat een plant vatbaarder wordt voor bijvoorbeeld schimmels. Die uitdaging is voor mij een van de redenen om een carrière als plantveredelaar na te jagen.’’

Twan Groot Syngenta kolenveld
Twan Groot
Veredelaar kool bij Syngenta
seedvalley yellow
globe yellow

Seed Valley: wereldwijd middelpunt

Seed Valley is het internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie. Hier worden dagelijks nieuwe verbeterde groente- en bloemengewassen ontwikkeld.

Wist jij dat ongeveer de helft van alle groenten in de wereld een oorsprong heeft bij de bedrijven in Seed Valley?